Bateriile cu tehnologie HJT vor deveni cele mai promițătoare baterii din generația următoare?

· Știri din Industrie

În ultimii 40 de ani, tehnologia bateriilor HJT a intrat în etapa de comercializare de la cercetare și dezvoltare până la promovare, împreună cu iterația tehnologiei și îmbunătățirea eficienței conversiei.

În urmă cu câteva zile, Risen Energy din China își extinde agresiv linia de producție de module de celule de înaltă eficiență heterojunction (HJT), Compania are în prezent o linie pilot HJT de 500 MW.

REC Group, un producător integrat de module fotovoltaice, a lansat cel mai recent produs modular - modulele heterojoncții rezidențiale Alpha Pure-R, care sunt proiectate cu celule HJT și module la scară largă G12 și vor oferi trei puteri de ieșire de 410Wp, 420Wp și 430Wp. . Jan Enno Bicker, CEO al REC Group, a declarat că eforturile viitoare de cercetare și dezvoltare se vor concentra în întregime pe tehnologia heterojoncțiilor.

Pe 16 mai, seria de module HJT microcristaline de înaltă eficiență China Huasheng New Energy Himalaya 210 a obținut cu succes certificarea TüV Odată cu producerea fără probleme a primului lot de celule și module pentru proiectul de heterojoncție microcristalină de înaltă eficiență de 2GW, Huasheng va accelera și mai mult ritmul de expansiune a producției și să continue să construiască un proiect de fabrică inteligentă cu heterojoncție microcristalină cu două fețe de 4.8 GW.

Deci, care este motivul extinderii non-stop a proiectelor de heterojoncții de către marile companii interne și străine?Care sunt avantajele bateriilor HJT?

Numele complet al celulei HJT este celula de heterojuncție intrinsecă a filmului subțire, care se bazează și pe efectul fotovoltaic, cu excepția faptului că joncțiunea P-N este formată din materiale de siliciu amorf (a-Si) și siliciu cristalin (c-Si).

Bateria HJT are un potențial mare de extindere, proces simplu și traseu clar pentru a reduce costurile și a crește eficiența.Se conformează legii dezvoltării industriei fotovoltaice și este cea mai potențială tehnologie de baterie de generație următoare.

În ceea ce privește noua tehnologie a bateriei, bateria HJT are caracteristicile unei eficiențe ridicate de conversie, un raport bifacial ridicat și caracteristici bune de temperatură datorită structurii sale unice simetrice pe două fețe și efectului excelent de pasivare al stratului de siliciu amorf. Bateria HJT nu poate folosi doar plachete subțiri de siliciu, ci și suprapune perovskita, iar procesul său de fabricație este scurt și există loc pentru viitoare reduceri de costuri.

În comparație cu bateriile PERC, bateriile HJT au cerințe mai mari de curățenie în timpul procesului de pregătire și necesită un grad mai mare de curățenie pentru echipamente și ateliere, deci nu sunt compatibile cu atelierele tradiționale de producție a bateriilor. În general, echipamentul de producție de celule HJT nu este compatibil cu producția de celule PERC monocristaline și nici nu este compatibil cu alte echipamente de celule de tip N, cum ar fi TOPCon și IBC.

Din perspectiva proprietarului centralei fotovoltaice, după aplicarea tehnologiei HJT, randamentul de conversie a celulelor fotovoltaice a crescut de la 22.3% la 24%, iar producția anuală de energie a centralei cu aceeași suprafață poate fi crescută cu aproximativ 7.6%. În viitor, când celulele HJT sunt înlocuite cu celule PERC, pot fi produse module de putere mai mare, economisind astfel investitorilor mai mult cost pe watt și cost pe kilowatt-oră.

În prezent, multe companii din China promovează în mod activ industrializarea celulelor HJT.Cea mai mare eficiență de conversie de laborator a celulelor M2 a depășit 25%, iar eficiența de conversie a producției de masă este între 23.5% și 24%.

Capacitatea globală de producție a bateriilor HJT este aproape de 3GW, iar capacitatea actuală de producție planificată a principalilor jucători a depășit 16GW. Din datele de mai sus se poate observa că industria HJT are valoare investițională pe termen lung.

Fiind o tehnologie celulară de ultimă generație, tehnologia HJT are multe avantaje, cum ar fi tensiune mare în circuit deschis și coeficient de temperatură scăzut și are o tendință de dezvoltare stabilă pe termen lung.

Din perspectiva ritmului de producție, odată cu localizarea unor echipamente și materiale HJT, performanța costurilor HJT se îmbunătățește constant.Odată cu creșterea treptată a companiilor care participă la cercetare și dezvoltare și producție, eficiența de conversie a producției de masă a bateriilor HJT este de așteptat să fie În același timp, echipamente de producție, auxiliare Costul materialelor și altor materiale este de așteptat să continue să scadă, iar industrializarea bateriilor HJT este de așteptat să intre într-o etapă de dezvoltare rapidă.