Actualizări în domeniul energiei solare (iunie 2024)

· Știri din Industrie

Conținutul

· Cheltuielile de transport se apropie de nivelurile pre-pandemie, afectând costurile modulelor solare

· Prețurile electricității scad în majoritatea piețelor europene

· Austria introduce bonusul "Made in Europe" pentru sistemele fotovoltaice peste 35 de kilowați

· Primele panouri solare conectate în Franța în 1992 produc în continuare 79,5% din puterea lor inițială

· Siemens instalează o parcare fotovoltaică și 60 de stații de încărcare electrică

Cheltuielile de transport se apropie de nivelurile pre-pandemie, afectând costurile modulelor solare

Tarifele de transport pentru containere au crescut la cele mai mari niveluri începând cu 2022, conform raportului Xeneta, o platformă de benchmarking pentru ratele de transport maritim și de mărfuri din Norvegia.

Xeneta a dezvăluit că la sfârșitul lunii mai, tarifele medii de spot de pe ruta Extremul Orient către Coasta de Vest a SUA erau prognozate să ajungă la 5.170 dolari pe unitate echivalentă de patruzeci de picioare (FEU) până pe 1 iunie. Acest lucru reprezintă o creștere semnificativă de 57% față de mai și cel mai înalt punct în ultimele 640 de zile, depășind vârful observat în timpul crizei din Marea Roșie din acest an. Se anticipă că tarifele de spot vor atinge vârful de 6.250 dolari/FEU pe ruta Extremul Orient către Coasta de Vest a SUA în iunie, apropiindu-se de vârful crizei din Marea Roșie (6.260 dolari).

Similar, pe ruta Extremul Orient către Europa de Nord, se estimează că tarifele de spot vor depăși vârful crizei din Marea Roșie, ajungând la 5.280 dolari/FEU, comparativ cu 4.839 dolari/FEU la 16 ianuarie. Acest lucru reprezintă cel mai ridicat nivel pe această rută în ultimele 596 de zile și reflectă o creștere de 63% începând din 29 aprilie.

Xeneta a evidențiat și o tendință similară pe ruta Extremul Orient către Mediterana, unde tarifele de spot sunt prognozate să depășească vârful crizei din Marea Roșie de 5.985 dolari/FEU, ajungând la 6.175 dolari/FEU. Aceasta reprezintă o creștere de 46% față de mai și cele mai ridicate tarife înregistrate pe această rută în ultimele 610 zile.

Având în vedere că costurile de transport reprezintă în mod obișnuit aproximativ 4% din costurile totale ale unei instalații fotovoltaice, creșterea tarifelor de spot este de așteptat să afecteze prețurile modulelor PV.

Xeneta atribuie agitația de pe piață conflictelor în curs în Marea Roșie, congestia portuară și deciziilor transportatorilor de a accelera importurile înainte de trimestrul trei, tradițional sezonul de vârf. În ciuda creșterii recente a tarifelor de spot, Peter Sand, analist șef la Xeneta, a remarcat o ușoară încetinire a ritmului de creștere față de luna mai, sugerând o posibilă ușurare a situației.

Cu toate acestea, Sand a avertizat că transportatorii se confruntă deja cu întârzieri în transportul mărfurilor, chiar și pentru containerele aflate sub contracte pe termen lung recent semnate. Acesta a subliniat că transportatorii prioritizează expedierile de la cei care plătesc tarife mai mari, lăsând mărfurile din contracte cu tarife mai mici vulnerabile să fie lăsate în porturi, o situație amintind de provocările întâmpinate în timpul pandemiei COVID-19.

Sand a explicat în continuare că agențiile de transport se confruntă cu suprataxe suplimentare și sunt obligate să opteze pentru servicii premium pentru a asigura spațiu pe nave, transferând inevitabil aceste costuri către clienții lor transportatori. Acesta a avertizat că transportatorii vor continua să împingă pentru tarife mai mari, exacerbând potențial situația pentru transportatori în viitorul apropiat.

Cheltuielile de transport se apropie de nivelurile pre-pandemie, afectând costurile modulelor solare

Prețurile electricității scad în majoritatea piețelor europene

Potrivit analizei realizate de AleaSoft Energy Forecasting, prețurile medii ale electricității au înregistrat o scădere în majoritatea piețelor europene majore în ultima săptămână din mai.

Comparativ cu săptămâna anterioară, prețurile au înregistrat reduceri în piețele din Belgia, Marea Britanie, Olanda, Germania, Franța, Spania și Portugalia. Excepțiile au fost piețele din Italia și cele nordice, unde prețurile au crescut cu 6,7%, respectiv 12%. În mod remarcabil, Franța, Spania și Portugalia au înregistrat cele mai semnificative scăderi, cu declinuri de 56%, 59% și 60%, respectiv.