Care sunt principalele componente ale panourilor solare?

· Știri din Industrie

Care sunt principalele componente ale panoului solar?

Panourile solare, piatra de temelie a tehnologiei energiei solare, sunt compuse din mai multe părți integrante, fiecare contribuind la capacitatea lor de a capta lumina soarelui și de a o converti în energie electrică. În acest articol, vom explora componentele esențiale care alcătuiesc un panou solar, examinând modul în care fiecare parte joacă un rol esențial în funcționarea și eficiența panoului. De la sticla protectoare de pe suprafață până la cutia de joncțiune vitală pentru conexiunile electrice, fiecare componentă este crucială pentru performanța panoului solar. Haideți să pătrundem în lumea panourilor solare și să descoperim complexitatea construcției acestora!

Care sunt principalele componente ale panoului solar?

Conținut:

1. Sticlă pentru panouri solare

2.Folie de încapsulare a panoului solar

3.Celula solară

4.Solar Panel Backsheet / sticlă spate

5.Solar Panel Frame

6.Solar Panou solar cutie de joncțiune (J-Box)

1. Geamul panoului solar

În cadrul panourilor solare, sticla fotovoltaică joacă un rol esențial. Aceasta servește ca un scut vital, protejând celulele solare și benzile de lipit de elementele de mediu dure, cum ar fi impacturile, grindina, umiditatea, ceața de sare și amoniacul. În plus, are un rol dublu în colectarea, transmiterea și reducerea reflexiei luminii, toate acestea maximizând generarea de energie electrică.

Principalele atribute și aplicații ale sticlei fotovoltaice sunt următoarele:

Transmitere remarcabilă a luminii: Sticla fotovoltaică se mândrește cu o transmisie excepțională a luminii. Sticla temperată obișnuită lasă să treacă aproximativ 91,5% din lumină, în timp ce sticla special tratată (de exemplu, sticla cu strat) poate atinge o transmisie de aproximativ 93,5%. Acest lucru înseamnă că mai multă lumină solară poate ajunge direct la celulele solare prin sticlă, crescând eficiența generală de conversie a energiei panoului solar.

Captarea unui spectru larg: Această sticlă captează în mod eficient lumina din spectrul cuprins între 380 și 1100 nanometri, valorificând benzile energetice primare ale luminii solare. În plus, reflectă razele infraroșii (lungimi de undă care depășesc 1200 nanometri), reducând absorbția de căldură și împiedicând temperaturile ridicate să compromită eficiența panoului.

Rezistență robustă la impact: Sticla fotovoltaică prezintă o rezistență robustă la impact. De exemplu, sticla complet călită de 3,2 mm poate rezista la o bilă de oțel de 1 kg căzută de la 1 metru și la pietre de grindină cu diametrul de până la 2,5 mm, asigurând siguranța și stabilitatea panourilor solare chiar și în condiții meteorologice severe.

Tipuri de sticlă și grosimi pentru diferite panouri solare:

Panouri solare din sticlă simplă: În mod obișnuit, folosesc sticlă complet călită de 3,2 mm, cu o placă de protecție folosită în partea din spate.

Panouri solare cu sticlă dublă: În general, utilizează sticlă semiîncălzită de 2,0 mm sau 1,6 mm atât pentru partea din față, cât și pentru cea din spate. Sticla semi-templată se situează între sticla plată standard și sticla complet călită în ceea ce privește rezistența la impact și toleranța la temperatură. Planeitatea sa și stresul minim îl fac benefic pentru procesul de producție a panourilor solare cu sticlă dublă, îmbunătățind randamentul și calitatea.

2. Folie de încapsulare a panourilor solare

2. Folie de încapsulare a panourilor solare

Peliculele de încapsulare, cunoscute și sub denumirea de încapsulanți pentru panouri solare, sunt componente esențiale în panourile solare. Poziționate între sticla frontală și folia posterioară a panoului solar, acestea joacă un rol esențial în asigurarea și protejarea celulelor solare, asigurând în același timp izolarea și impermeabilizarea necesare.

Folie de încapsulare a panourilor solare

Printre funcțiile și caracteristicile cheie ale foliilor de încapsulare se numără:

Protecția celulelor solare: Filmele de încapsulare stabilizează celulele solare, împiedicând mișcarea sau ruperea, asigurând astfel stabilitatea structurală și eficiența operațională pe termen lung a panoului.

Transparență și rezistență la intemperii: Filmele de încapsulare de înaltă calitate posedă o transparență excelentă, minimizând pierderea de energie solară. De asemenea, se cere ca acestea să fie rezistente la intemperii, rezistând la impactul razelor UV, la temperaturi ridicate și la alte condiții de mediu dure.

Izolare și impermeabilizare: Aceste filme asigură izolarea panoului, împiedicând pătrunderea umezelii și a altor elemente de mediu, protejând astfel celulele solare de coroziune și deteriorare.

Durabilitate: Materialul peliculei de încapsulare trebuie să fie capabil să reziste la expunerea prelungită la lumina soarelui și la diverse schimbări climatice, menținându-și performanța în timp.

Tipurile comune de pelicule de încapsulare includ EVA (acetat de etilenă și vinil), POE (elastomer poliolefinic) și EPE coextrudat.

Pelicula EVA: Folosit în mod obișnuit pentru încapsularea modulelor monocristaline Perc de tip P. Fabricat din copolimer de etilenă-acetat de vinil, componenta principală fiind esterul de etil de acid acetic (40-70%). Printre avantaje se numără costul redus, ușurința de prelucrare, reticulare rapidă și o aplicație simplă, stabilă și matură. Cu toate acestea, EVA este predispus la hidroliză în medii cu lumină, oxigen și căldură umedă, ceea ce duce la producerea de acid acetic care poate coroda celulele solare și benzile de lipit. De asemenea, reacționează cu sodiul din sticlă, formând o cantitate mare de ioni de sodiu mobili, ceea ce determină atenuarea puterii; EVA tinde să se îngălbenească în condiții fototermice, afectând transparența și ducând la pierderea de putere a modulului.

Peliculă POE: Utilizat pentru încapsularea modulelor fotovoltaice de tip N și de sticlă dublă. POE, un tip de polietilenă, are proprietăți superioare în comparație cu EVA, cum ar fi permeabilitate scăzută la apă, rezistență la hidroliză, rezistență la temperaturi ridicate și umiditate, rezistență la îmbătrânire, rezistență excelentă la PID, rezistivitate electrică ridicată și proprietăți superioare de barieră la vapori de apă. Cu toate acestea, are o complexitate și un cost de prelucrare mai mari decât EVA.

Folie EPE: Un compus din EVA+POE+EVA. Combină ușurința de prelucrare a EVA cu rezistența excelentă la PID și la vapori de apă a POE. Adecvat pentru celulele solare Topcon de tip N și modulele din sticlă dublă, EPE oferă un raport cost-performanță echilibrat.

3. Celule solare

Celulele solare sunt cele care transformă lumina soarelui în energie. Ele sunt inima panourilor solare. Eficiența și caracteristicile acestor celule depind de tipul de material semiconductor care este utilizat.

Există două tipuri principale: Tipul P și tipul N.

Celule solare de tip P:

Realizate prin adăugarea de elemente trivalente (cum ar fi borul) la materialele semiconductoare de bază, cum ar fi siliciul, ceea ce creează "găuri" încărcate pozitiv (zone care nu au electroni).

Atunci când aceste "găuri" sunt lovite de un câmp electric, ele devin principalii purtători de sarcină și creează un curent electric.

Materialele de tip P sunt utilizate în mod obișnuit în celulele solare din siliciu multicristalin și în unele celule solare din siliciu monocristalin, deoarece sunt ieftine și ușor de fabricat.