Ce este tehnologia celulelor solare fără busbar (0BB)?

· Știri din Industrie,Știri Maysun Solar

Introducere:

Pe piața globală fotovoltaică, celulele solare din siliciu cristalin domină o cotă semnificativă. Cu toate acestea, pe măsură ce industria evoluează rapid, reducerea costurilor și îmbunătățirea eficienței au devenit provocări principale pentru aceste celule. Celulele solare tradiționale utilizează o cantitate semnificativă de pastă de argint pentru a crea busbare și fire, ceea ce nu numai că crește costurile, dar blochează și o parte din lumina solară, limitând eficiența generării de energie. Pentru a rezolva aceste probleme, a fost dezvoltată tehnologia 0 Busbar (0BB). Această tehnologie elimină busbarele, reduce utilizarea pastei de argint și mărește zona de primire a luminii de către celule, îmbunătățind semnificativ eficiența generării de energie și viabilitatea economică a modulelor fotovoltaice.

Conținut:

  1. Introducere
  2. Nașterea tehnologiei 0 Busbar (0BB)
  3. Avantajele tehnologiei 0 Busbar (0BB)
  4. Dezavantajele tehnologiei 0 Busbar (0BB)
  5. Interconectarea celulelor solare 0 Busbar (0BB)
  6. Perspectivele de piață pentru tehnologia 0 Busbar (0BB)

Nașterea tehnologiei 0 Busbar (0BB)

Când lumina soarelui atinge o celulă fotovoltaică, aceasta generează electricitate prin efectul fotovoltaic. Cu toate acestea, această electricitate trebuie colectată și extrasă prin linii de rețea pentru utilizarea umană. Celulele fotovoltaice tradiționale folosesc linii de rețea pe bază de argint, împărțite în degete și busbaruri. Degetele sunt mai subțiri, în timp ce busbarurile sunt mai groase. Electricitatea este colectată de degete, transferată la busbaruri și apoi condusă prin panglici de cupru.

De la dezvoltarea primei celule solare monocristaline practice din siliciu de către Bell Labs în 1954, numărul și lățimea liniilor de rețea de pe celulele fotovoltaice au evoluat continuu. De la 2BB (două busbaruri) la MBB (multi-busbare) și SMBB (super multi-busbare), creșterea numărului de busbaruri a făcut fiecare busbar mai îngust, economisind pastă de argint și reducând costurile. Mai multe busbaruri reduc, de asemenea, distanța curentului în degete, reducând pierderile de putere și crescând producția de energie.

Nașterea tehnologiei 0 Busbar (0BB)

În ciuda aplicației largi a tehnologiilor MBB și SMBB în industrie, unii cercetători au propus o abordare nouă: eliminarea busbarurilor și conectarea directă a degetelor la panglici prin puncte de lipit. Acest concept reprezintă esența tehnologiei 0 Busbar (0BB).

Tehnologia 0BB îmbunătățește zona de primire a luminii a celulelor prin eliminarea busbarurilor, reducerea utilizării paste de argint, scăderea costurilor și îmbunătățirea eficienței generării de energie.

Avantajele tehnologiei 0 Busbar (0BB)

1. Creștere a puterii:

Eliminarea busbarurilor reduce umbrirea, crescând astfel producția de energie. Distribuția densă a punctelor de lipire în tehnologia 0BB scurtează calea curentului în degete, reducând pierderile de putere și îmbunătățind generarea de energie. În plus, suprafața mai mare a celulelor fotovoltaice, menținând în același timp standardul popular de montare pentru celule de până la 210 mm, duce la o producție mai mare de energie dintr-un singur panou fotovoltaic.

2. Reducerea costurilor:

Liniile tradiționale de rețea sunt realizate din pastă de argint, care reprezintă aproximativ 35% din costul non-silicon al celulelor fotovoltaice. Creșterea prețului argintului a exercitat presiuni asupra fabricației de celule fotovoltaice. Prin eliminarea busbarului principal, tehnologia 0BB reduce costul pastei de argint, scăzând astfel costul total al celulelor fotovoltaice.

Conform datelor de la Silver Institute, cererea globală de argint pentru fotovoltaice a ajuns la 6.017 tone în 2023, o creștere anuală de 64%. În 2024, se estimează că cererea globală de argint pentru fotovoltaice va crește cu 20%, ajungând la 7.217 tone. Cu toate acestea, prețurile ridicate persistente ale argintului au creat provocări semnificative pentru industria de fabricație a celulelor fotovoltaice. Prețurile interne ale argintului au crescut cu peste 30% începând din octombrie anul trecut.

Tehnologia 0BB, prin eliminarea busbarului principal, poate reduce costurile non-silicon, contribuind astfel la scăderea costului total al celulelor fotovoltaice. Între cele trei rute tehnologice actuale, tehnologia HJT (Heterojunction Technology) are cel mai mare cost al pastei de argint și o nevoie urgentă de reducere a costurilor. În mod specific, costul curent al pastei de argint pentru PERC (Passivated Emitter and Rear Cell) este de 0,06 yuan pe watt, pentru TOPCon (Tunnel Oxide Passivated Contact) este de 0,07 yuan pe watt, în timp ce costul pentru HJT cu dimensiunea 210 și 15BB de argint poate ajunge până la 0,15 yuan pe watt. În viitor, odată cu producția în masă a 20BB, se estimează că costul pastei de argint pentru HJT va scădea la 0,12 yuan pe watt.

Adoptarea tehnologiei 0BB poate reduce costul pastei de argint pentru PERC la 0,03 yuan pe watt, pentru TOPCon la 0,01 yuan pe watt și pentru HJT la 0,04-0,06 yuan pe watt. În plus, dacă tehnologia 0BB este combinată cu pasta de cupru acoperită cu 30% argint, se preconizează că costul final al pastei de argint pentru HJT va scădea la 0,03-0,04 yuan pe watt.

3. Eficiență îmbunătățită:

Tehnologia 0BB reduce rezistența electrică în cadrul celulei solare, rezultând o mișcare mai eficientă a electron