Cum să Protejezi Sistemele Fotovoltaice de Fulgere

· Știri din Industrie,Știri Maysun Solar

Conținut:

  1. Riscurile furtunilor pentru sistemele fotovoltaice
  2. Atrage sistemele fotovoltaice fulgere în timpul furtunilor?
  3. Ar trebui să opresc sistemul meu fotovoltaic în timpul furtunilor?
  4. Necesitatea instalării protecției împotriva fulgerelor
  5. Componentele cheie ale proiectării protecției împotriva fulgerelor pentru sistemele fotovoltaice
  6. Patru tipuri de măsuri de protecție împotriva fulgerelor pentru sistemele fotovoltaice
  7. Concluzie

Riscurile furtunilor pentru sistemele fotovoltaice

Sistemele fotovoltaice se confruntă cu mai multe riscuri în timpul furtunilor. Acest articol prezintă amenințările pe care le reprezintă furtunile pentru sistemele fotovoltaice și măsurile de protecție pentru diferite tipuri de astfel de sisteme, pentru a asigura o funcționare în condiții de siguranță.

1. Lovituri Directe de Fulger

Loviturile directe de fulger constituie cea mai imediată amenințare pentru sistemele fotovoltaice. Atunci când fulgerul lovește direct modulele fotovoltaice sau structurile din apropiere, poate cauza daune catastrofale. Supratensiunea de mare energie generată de un fulger poate deteriora componente electronice critice ale modulelor fotovoltaice, cum ar fi invertorii, sistemele de management al bateriilor și cablurile de conectare. Aceste daune nu doar că pot opri funcționarea sistemului, dar pot provoca și incendii sau explozii, afectând grav durata de viață și siguranța echipamentului.

Lovituri Directe de Fulger

2. Fulgere Induse

Fulgerele induse reprezintă o altă formă comună de daune pentru sistemele fotovoltaice, în special în regiunile cu furtuni frecvente. Chiar dacă fulgerul nu lovește direct modulele fotovoltaice, inducția electromagnetică poate genera supratensiuni în sistem. Aceste supratensiuni pot depăși tensiunea nominală de lucru a modulelor și dispozitivelor electronice, provocând daune componente sau degradări de performanță. Daunele cumulative cauzate de fulgerele induse pot scurta durata de viață și fiabilitatea sistemului.

3. Creșterea Potențialului la Sol

Creșterea potențialului la sol apare atunci când fulgerul lovește solul sau conductoarele din apropiere, transmitând supratensiuni prin sistemul de legare la pământ către sistemul fotovoltaic. Deși sistemul de legare la pământ este proiectat să dirijeze în siguranță curentele de fulger în pământ, creșterea potențialului la sol poate face ca sistemul de legare să nu elimine eficient supratensiunile. În această situație, supratensiunea poate pătrunde în circuitele sistemului fotovoltaic, deteriorând sau chiar distrugând echipamentele critice.

Atrag Sistemele Fotovoltaice Fulgere în Timpul Furtunilor?

Sistemele fotovoltaice nu atrag activ fulgere în timpul furtunilor, dar este recomandabil să se ia măsuri preventive pentru a reduce riscul.

Ar Trebui Să Opresc Sistemul Meu Fotovoltaic în Timpul Furtunilor?

Oprirea sistemului fotovoltaic poate reduce probabilitatea ca echipamentele să fie afectate de fulgere, în special în absența unor facilități dedicate de protecție împotriva fulgerelor. Aceasta este o măsură eficientă de siguranță.

Necesitatea Instalării Protecției împotriva Fulgerelor

În majoritatea țărilor și regiunilor, instalarea facilităților de protecție împotriva fulgerelor este o măsură necesară pentru a proteja echipamentele și siguranța utilizatorilor. Codurile de siguranță electrică cer de obicei ca sistemele fotovoltaice să fie echipate cu măsuri adecvate de protecție împotriva fulgerelor pentru a asigura o operare stabilă pe termen lung.

Componentele Cheie ale Proiectării Protecției împotriva Fulgerelor pentru Sistemele Fotovoltaice

1. Sistemul de Legare la Pământ

Un sistem bun de legare la pământ reprezintă prima linie de apărare împotriva daunelor cauzate de fulgere. Asigurați-vă că rezistența la pământ este sub standardele de siguranță pentru a disipa eficient supratensiunile de la fulgere.

2. Paratrăsnete și Conductori

Instalarea paratrăsnetelor sau a conductoarelor în apropierea matricelor fotovoltaice poate reduce probabilitatea ca fulgerele să lovească modulele fotovoltaice și să dirijeze în siguranță energia fulgerului în pământ.

3. Dispozitive de Protecție la Supratensiuni (SPD)

Echipamentele electrice sensibile ale sistemelor fotovoltaice, cum ar fi invertorii AC/DC, dispozitivele de monitorizare și matricile fotovoltaice, trebuie protejate folosind dispozitive de protecție la supratensiuni (SPD). SPD-urile sunt împărțite în principal în trei tipuri:

Tipul 1: Instalat la tabloul principal de distribuție sau locația contorului, utilizat împreună cu paratrăsnete și alte sisteme de protecție împotriva fulgerelor pentru a disipa curentele puternice provenite de la lovituri directe de fulger.

Tipul 2: Instalat la tabloul electric al gospodăriei, poate fi utilizat independent sau împreună cu paratrăsnete, protejând împotriva lovirilor indirecte de fulger și altor supratensiuni.

Tipul 3: Instalat în apropierea dispozitivelor electronice specifice, la locul de utilizare, oferind protecție suplimentară împotriva supratensiunilor pentru dispozitive individuale precum computere, televizoare și periferice, potrivit pentru dispozitive aflate la mai mult de 10 metri distanță de SPD-urile de Tipul 1 sau Tipul 2.