Funcționează panourile solare în zilele înnorate (condiții de lumină slabă)?

· Știri din Industrie

Conținut:

  • Pot panourile solare să genereze energie electrică în zilele înnorate (în condiții de iluminare redusă)?
  • Ce tipuri de panouri solare sunt cele mai potrivite pentru vremea înnorată (în condiții de lumină scăzută)?
  • Tehnologii inovatoare suplimentare pentru a asigura alimentarea cu energie electrică în situații de iluminare slabă

Pot panourile solare să genereze energie electrică în zilele înnorate (în condiții de lumină slabă)?

Imaginați-vă că, într-o dimineață mohorâtă, în timp ce vă uitați pe fereastră, vedeți cerul acoperit în mod dens de nori negri. S-ar putea să vă întrebați dacă panourile solare mai pot genera electricitate pe o astfel de vreme? Răspunsul este un da răsunător! Chiar și în zilele înnorate, panourile solare pot produce energie electrică, deși la o rată redusă, ajungând de obicei la 10% până la 25% din puterea lor normală. Acest lucru este ca și cum panourile solare ne-ar spune că, chiar și în cele mai întunecate zile, ele încă mai au un rol de jucat.

Pot panourile solare să genereze energie electrică în zilele înnorate (în condiții de lumină slabă)

Acum, haideți să aprofundăm misterul modului în care zilele înnorate afectează panourile solare. De fapt, grosimea stratului de nori determină în mare măsură eficiența panourilor solare. Norii subțiri permit pătrunderea mai multor raze solare, având un impact mai mic asupra panourilor. În schimb, norii groși, asemănători unei pături pe cer, blochează semnificativ lumina solară, afectând în mod natural eficiența panourilor. Interesant este că ploaia și zăpada, deși dispersează și mai mult lumina deja slabă, curăță și suprafețele panourilor, pregătindu-le pentru următoarea perioadă însorită.

În mod ideal, panourile solare ar trebui să primească zilnic cel puțin 4 până la 5 ore de lumină solară directă. În special între orele 10.00 și 15.00, când energia solară este la maxim, eficiența panourilor atinge cote maxime. Chiar și în cazul unui cer înnorat, atâta timp cât soarele se strecoară intermitent printre nori, producția de energie a panourilor nu este afectată în mod semnificativ. Cu toate acestea, în aceste momente cruciale, dacă cerul este acoperit în întregime de nori groși, producția de energie electrică a panourilor solare poate scădea drastic.

În regiunile cu lumină naturală insuficientă, cum ar fi zilele înnorate sau zonele de latitudine înaltă din nordul Europei, accentul pus pe capacitatea eficientă de generare a energiei electrice a panourilor solare în timpul orelor limitate de lumină solară evidențiază importanța performanței lor în condiții de lumină scăzută.

Performanța panourilor solare în condiții de lumină scăzută se referă la eficiența operațională și la producția de energie electrică în condiții de iluminare insuficientă. În astfel de scenarii, panourile solare se confruntă cu provocări, inclusiv generarea redusă de curent, scăderea eficienței de conversie, fluctuațiile de tensiune și răspunsul lor la diferite lungimi de undă spectrale ale luminii. Performanța superioară în condiții de iluminare slabă înseamnă că, chiar și în condiții de iluminare mai puțin ideale, panourile solare pot genera efectiv energie, îmbunătățind producția globală de energie, ceea ce este vital pentru zonele cu ore de lumină scurtă sau cu condiții de iluminare suboptime.

Ce tipuri de panouri solare sunt cele mai potrivite pentru zilele înnorate (condiții de iluminare slabă)

Ce tipuri de panouri solare sunt cele mai potrivite pentru zilele înnorate (condiții de iluminare slabă)?

După ce am explorat capacitatea panourilor solare de a genera energie electrică în zilele înnorate, să examinăm ce tipuri sunt cele mai potrivite pentru astfel de condiții. Atunci când discutăm despre tipurile de panouri solare și performanța lor în condiții de lumină scăzută, este important să aprofundăm caracteristicile panourilor solare monocristaline, policristaline din siliciu și cu peliculă subțire în condiții de lumină scăzută. Acest lucru include analiza performanțelor celor mai recente tehnologii în condiții de lumină scăzută pentru a ajuta la determinarea celui mai potrivit tip de panou solar pentru mediile cu lumină scăzută.

Panouri solare monocristaline

Panourile solare monocristaline sunt adesea considerate cea mai bună alegere pentru zilele înnorate datorită eficienței lor ridicate și performanței superioare în condiții de iluminare scăzută. Realizate din siliciu monocristalin de înaltă calitate, aceste panouri permit un flux de electroni mai eficient, sporind astfel capacitățile de generare a energiei ale panourilor. Panourile solare monocristaline sunt deosebit de eficiente în condiții de lumină slabă, cum ar fi în zilele înnorate, datorită mobilității puternice a electronilor, ceea ce le permite să genereze electricitate în mod eficient chiar și în condiții de iluminare slabă.

Panouri solare policristaline

Panourile solare policristaline au, de obicei, o eficiență mai mică decât panourile solare monocristaline și sunt mai puțin sensibile la condițiile de iluminare slabă. Acestea sunt realizate din mai multe cristale de siliciu, care restricționează fluxul liber de electroni și reduc capacitatea de generare a energiei. În consecință, este posibil ca panourile solare policristaline să nu fie cea mai bună opțiune dacă zona dvs. se confruntă frecvent cu zile înnorate.

Panouri solare cu peliculă subțire

Panourile solare cu peliculă subțire, inclusiv materialele din siliciu amorf, cupru, indiu, galiu și seleniu (CIGS) și telurură de cadmiu (CdTe), au, de obicei, cea mai mică eficiență, în special în condiții de nori. Acestea au nevoie de cât mai multă lumină solară directă pentru a funcționa eficient. Principalul lor avantaj constă în flexibilitatea lor, ceea ce le face potrivite pentru suprafețe neuniforme, cum ar fi acoperișurile rulotelor. În ciuda faptului că sunt cea mai rentabilă opțiune, eficiența lor în convertirea luminii în energie electrică nu este foarte mare.

Panouri solare IBC și HJT

Tehnologiile IBC (Interdigitated Back Contact) și HJT (Heterojuncție cu strat subțire intrinsec) se bazează ambele pe dezvoltarea și optimizarea celulelor solare monocristaline. Acestea nu sunt clasificate ca panouri solare policristaline sau cu peliculă subțire, ci reprezintă mai degrabă variante de vârf ale tehnologiei siliciului monocristalin.

Panouri solare IBC (Interdigitated Back Contact)

Tehnologia IBC se remarcă prin conceptul său unic de proiectare. În panourile solare IBC, toți electrozii sunt poziționați pe partea din spate a celulei. Acest design elimină liniile de grilă metalică de pe suprafața frontală, reducând umbrirea și pierderea de lumină, permițând astfel absorbția unei cantități mai mari de lumină. Celulele IBC utilizează de obicei materiale din siliciu monocristalin, oferind o eficiență ridicată și un răspuns spectral bun.

Performanța în condiții de lumină scăzută a panourilor solare IBC este net superioară, în principal datorită:

1.Designul contactului din spate: Celulele IBC plasează toți electrozii pe spate, reducând umbrirea frontală și permițând absorbția unei cantități mai mari de lumină, ceea ce este deosebit de important în condiții de lumină scăzută. Designul frontal neobstrucționat reduce, de asemenea, reflexia suprafeței, sporind eficiența absorbției luminii.

2.Pierderi rezistive reduse: Cu electrozii poziționați în partea din spate, pierderile rezistive în partea frontală sunt reduse la minimum, îmbunătățind astfel eficiența în condiții de lumină slabă. De asemenea, contactul din spate ajută la reducerea pierderilor de recombinare a purtătorilor la suprafața frontală a celulei.

3. Tensiune ridicată a circuitului deschis (Voc): Proiectarea celulelor IBC contribuie la o tensiune de circuit deschis mai mare. Acest avantaj permite panourilor să atingă mai rapid tensiunea de pornire a invertorului, chiar și în condiții de iluminare slabă. Prin urmare, acestea încep să genereze energie electrică mai devreme dimineața și continuă să funcționeze mai mult timp până seara, prelungind astfel durata totală de generare a energiei. În comparație cu panourile solare PERC și TOPCon, panourile IBC prezintă un câștig de generare a energiei de peste 2,0%, marcând o îmbunătățire semnificativă a eficienței și a capacităților de valorificare a energiei.

 Tensiune ridicată a circuitului deschis (Voc)

4.Toleranță la umbră: Datorită designului lor unic de electrozi din spate, panourile solare IBC se comportă relativ bine în condiții de umbră. Chiar dacă anumite părți ale suprafeței panourilor sunt acoperite de umbre, zonele neafectate continuă să genereze electricitate în mod eficient, minimizând astfel scăderea globală a performanței sistemului.

Tocmai aceste avantaje tehnologice fac ca panourile solare IBC produse de Maysun Solar să fie ideale pentru utilizarea în regiunile înnorate sau cu lumină slabă, la altitudini ridicate. Acestea mențin o eficiență ridicată în generarea de energie electrică chiar și în condiții de iluminare suboptimală. Imaginea de mai jos prezintă panourile solare IBC produse de Maysun Solar instalate pe un acoperiș din Germania. Faceți clic pe buton pentru a afla mai multe detalii despre produs!

Panou solar IBC