Care sunt obstacolele în calea dezvoltării energiei solare pe acoperiș și a stocării energiei în India?

· Știri Maysun Solar

Unul dintre planurile de generare de energie regenerabilă ale Indiei este de a genera 40 GW de energie solară pe acoperișuri până în 2022, un obiectiv care pare imposibil de atins având în vedere baza instalată actuală a țării. În plus, deși energia solară de pe acoperișuri combinată cu stocarea energiei poate aduce mai multă electricitate curată în case, investiția este inaccesibilă pentru gospodăria medie din India.

Pentru a atinge obiectivul de 40 GW, capacitatea instalată pe segmentul acoperișurilor va trebui să se dubleze în fiecare an, dar și acest obiectiv va fi dificil de atins. Costurile inițiale ridicate ale energiei solare reprezintă principalul obstacol pentru marea majoritate a clienților și, deși există un număr mare de instrumente financiare pentru a sprijini dezvoltarea instalațiilor solare, acestea nu sunt disponibile pentru clienții de sisteme solare pe acoperiș, majoritatea proprietarilor de locuințe și a IMM-urilor fiind nevoiți să se bazeze pe propriile fonduri pentru a instala un sistem solar.

În plus, în statele cu venituri mai mari pe cap de locuitor și tarife de rețea mai mari, consumatorii își pot permite să achiziționeze singuri panouri solare pe acoperiș, în timp ce în statele cu venituri mai mici pe cap de locuitor și tarife de rețea mai mici, consumatorii nu au mijloacele financiare necesare pentru a face acest lucru, iar tarifele mai mici nu necesită o producție suplimentară de energie electrică, astfel încât instalarea de panouri solare pe acoperiș poate fi puternic dependentă de subvențiile guvernamentale. Cu toate acestea, în India, tarifele de rețea variază considerabil de la un stat la altul. De exemplu, prețul energiei electrice în Maharashtra poate fi de două ori mai mare decât în Sikkim. Acest lucru duce la adoptarea unor măsuri diferite pentru energia solară în fiecare stat.

Toți acești factori fac ca 70% dintre potențialii clienți să amâne sau să nu instaleze sisteme solare pe acoperiș.

Panouri solare pe acoperișuri rezidențiale

Cât de mare este piața de energie solară pe acoperiș + stocare în India?

În prezent, piața de energie solară pe acoperiș și de stocare se află în fază incipientă în India. Acest lucru se datorează, în principal, faptului că în prezent, în majoritatea zonelor țării, întreruperile de energie electrică sunt puține sau deloc și, prin urmare, nu se bazează prea mult pe stocarea energiei (situația este foarte asemănătoare cu cea din China). În plus, stocarea energiei ar putea dubla costul unui sistem solar pe acoperiș, ceea ce face această opțiune mai puțin atractivă din punct de vedere economic.

Cu toate acestea, pe măsură ce capacitatea de energie solară crește de la an la an, există o neconcordanță între ofertă sau producție și cerere. Energia solară este generată între orele 8.00 și 17.00, în timp ce consumul de energie este pe tot parcursul zilei și, în multe cazuri, poate atinge un vârf de consum pe timp de noapte. Prin urmare, stocarea energiei, atât la scară de utilitate publică, cât și la scară individuală, este esențială pentru a echilibra diferența dintre cerere și ofertă. Pentru a răspunde nevoilor actuale de stocare a energiei, va fi necesar să trecem la forme de stocare a energiei pe bază de litiu sau la forme mai avansate de stocare a energiei și să colaborăm cu producătorii locali pentru a răspunde cererii viitoare.

În viitor, energia solară comunitară ar putea fi o piață emergentă, în care comunitățile pot utiliza energia solară de pe acoperișuri și stocarea pentru a-și gestiona în mod independent cererea și oferta de energie, o abordare care poate face ca energia regenerabilă să fie disponibilă pentru o mare parte a populației. Cu toate acestea, merită remarcat faptul că, odată cu privatizarea terenurilor din India, unde 70% din terenuri sunt deținute de persoane private, este deosebit de important ca guvernul să ia măsurile de stimulare adecvate pentru a promova implementarea sistemelor solare și de stocare în cadrul comunităților.