Cinci exemple de Solar+Roads

· Știri din Industrie

Cuprins pentru acest articol:
 Drumuri solare în Franța
 Piste de biciclete alimentate cu energie solară în Polonia
 Piste pentru biciclete în Olanda
 Trotuare cu energie solară în Țările de Jos
 Drumuri solare în Germania

În acest stadiu, UE a introdus o serie de reglementări pentru a susține utilizarea energiei solare pentru tranziția energetică a țărilor. Pe lângă centralele fotovoltaice la scară largă și centralele fotovoltaice casnice, unele țări încep să analizeze proiecte care combină energia fotovoltaică și drumurile, iar aceste cazuri au avut atât succes, cât și eșecuri. Citiți în continuare pentru a vedea dacă în țara dumneavoastră a existat un astfel de proiect.

broken image

Drumuri solare în Franța

În 2016, orașul Tourouvre din Normandia, situat în nordul Franței, a finalizat practic primul drum solar numit Wattway, care are o lungime totală de 1 km și este acoperit cu 2.800 de metri pătrați de panouri fotovoltaice. Panourile sunt protejate de un strat de silicon despre care se susține că ar putea rezista la călcarea a aproximativ 2.000 de mașini pe zi.
Agenția franceză de mediu și control al energiei a calculat la vremea respectivă că un "drum solar" de 1 km lungime ar putea susține iluminatul public zilnic al unui oraș mic de 5.000 de locuitori. În plus, "autostrada solară" este capabilă să furnizeze electricitate pentru semafoare, stații de încărcare a mașinilor electrice și electricitate pentru uz casnic.
Cu toate acestea, proiectul de 5 milioane de euro a întâmpinat probleme în practică, deoarece s-a constatat că Normandia primește lumină solară puternică doar în 44 de zile pe an, iar energia electrică generată este mult mai mică decât se aștepta. În al doilea rând, crăpăturile de pe drumuri erau peste tot, iar unele părți ale drumurilor au trebuit să fie îndepărtate în 2018 din cauza deteriorărilor cauzate de uzură. Ca urmare, proiectul a fost declarat un eșec în 2019.

broken image

Piste solare pentru biciclete în Polonia

Tot în 2016, în orașul Liz Buck Warmiński din nordul Poloniei a fost construită o pistă de biciclete de un albastru strălucitor. Pista este fabricată din materiale sintetice și, după ce absoarbe lumina solară timp de o zi, pista poate asigura o iluminare luminoasă timp de până la 10 ore. În timp ce în Olanda a mai existat o pistă pentru bicicliști iluminată cu LED-uri, această pistă cu energie solară din Polonia este o poveste complet diferită și una cu adevărat ecologică.

broken image

Piste de biciclete solare în Olanda
Pe lângă Polonia, există multe piste pentru biciclete similare în Olanda. În 2020, de exemplu, în Provincie Utrecht a fost construită o pistă de biciclete care integrează panouri solare și benzi de beton și are o lungime de aproximativ 330 de metri.
Anul acesta, în special, Noord-Brabant din Țările de Jos a anunțat că va construi o pistă solară pentru bicicliști de 500 de metri lungime la nivelul solului de-a lungul drumului provincial N285, în apropiere de Wagenberg. Iar pentru a testa performanțele la cinci ani de la finalizare, se așteaptă ca 600 de panouri solare să fie așezate pe asfalt. Pe parcursul acestei perioade de cinci ani, experții provinciei olandeze vor evalua, în special, rezistența modulelor solare la solicitările mecanice aplicate de pietoni și bicicliști, costurile de întreținere a sistemului fotovoltaic și cantitatea de energie electrică generată. Acesta este un program guvernamental olandez care vizează testarea fezabilității energiei solare pe infrastructura rutieră. Programul include amplasarea de instalații solare de-a lungul autostrăzilor și a barierelor de zgomot.

broken image

Trotuare cu energie solară în Țările de Jos

Pe lângă pistele pentru bicicliști, la Groningen, în Țările de Jos, au fost recent instalate aproximativ 400 de metri pătrați de alei pietonale alimentate cu energie solară, o alee rezistentă la vandalism, realizată din panouri de pavaj solar dezvoltate de compania ungară Platio. Când a fost inaugurată la 24 martie, se pare că a generat suficientă energie electrică pentru a alimenta 47 de case olandeze timp de o zi.
Pasarela solară este alcătuită din 2.544 de panouri solare monocristaline Patio, cu un grad de eficiență de 21,8% și se susține că poate rezista la o presiune de 2 tone fără microfisuri. Aceasta va genera 55.000 kWh de energie electrică pe an, care va fi utilizată de primăria din Groningen.
Din cauza lipsei de resurse de teren, autoritățile olandeze se străduiesc să găsească terenuri disponibile pentru amplasarea de instalații fotovoltaice de mari dimensiuni. În ultimii ani, institutele de cercetare și companiile private au încercat să demonstreze fezabilitatea construirii de proiecte solare pe terenuri neagricole, inclusiv pe diguri, acoperișuri, pământ și apă de mare.

broken image

Drumuri solare în Germania

Fiind un regat auto de renume mondial, zeci de mii de kilometri de autostrăzi traversează Germania. De fapt, Germania experimentează deja "autostrăzile solare", care combină drumurile cu instalații fotovoltaice. în noiembrie 2018, prima autostradă solară din Germania a fost inaugurată oficial lângă Köln.
Deși șoseaua solară are o lungime de doar 90 de metri, ea este considerată a fi drumul viitorului în Germania. Drumul produce energie electrică, absoarbe zgomotul și, iar iarna, accelerează topirea gheții de pe șosea. În plus, suprafața drumului este formată din mai multe monocristale pe care senzorii pot măsura fluxul de trafic pe drum și pot controla astfel comutarea semnalelor.
Cu toate acestea, după o perioadă de funcționare experimentală, șoseaua solară mai are nevoie de îmbunătățiri.

broken image

Diferitele teste de drum solar efectuate până în prezent ne-au dezvăluit o serie de probleme. Energia solară este, într-adevăr, cea mai curată și mai răspândită sursă de energie verde disponibilă în prezent, însă combinarea sa cu drumurile ridică o serie de probleme.
Costurile ridicate sunt o prioritate inevitabilă, drumurile solare construite în multe țări fiind foarte scumpe, urmate de faptul că inginerii nu au reușit până acum să creeze un panou solar care să reziste la presiunea mai multor vehicule, rămânând în același timp suficient de transparent pentru ca lumina soarelui să pătrundă.

Maysun solar este specializată în fabricarea de module fotovoltaice de calitate încă de la înființarea sa în 2008. Alegeți Maysun Solar pentru că avem panouri solare de calitate pentru a vă satisface nevoile, contactați-ne și împreună putem crea un viitor verde!

S-ar putea să vă placă și:

broken image
broken image
broken image