De ce eficiența sistemului meu fotovoltaic nu este atât de mare pe cât spune vânzătorul că ar trebui să fie?

Există mulți factori care trebuie luați în considerare, inclusiv temperatura, praful și poluarea, umbrirea, orientarea modulelor și unghiul de înclinare, eficiența invertorului, pierderile de cablu etc. Cu toate acestea, Maysun Solar a întocmit o listă cu principalii factori pentru a minimiza pierderile de energie.

broken image

Orientarea modulelor și unghiul de înclinare

Există o orientare optimă și un unghi de înclinare pentru instalarea modulelor. Orientarea se bazează pe regula conform căreia emisfera nordică este orientată spre sud, iar emisfera sudică spre nord, în timp ce unghiul de înclinare se bazează pe latitudinea locală. Unghiul panoului afectează cantitatea de iradiere solară primită de sistem pe parcursul anului, iar abaterile de la orientarea și unghiul de înclinare optime vor duce la o pierdere de producție de energie.
Este important de reținut că, cu cât unghiul de înclinare este mai mic, cu atât se va acumula mai mult praf pe modul și cu atât mai puțin precipitațiile îl vor spăla, ceea ce va duce la o pierdere de energie ceva mai mare.

broken image

Mediu și temperatură

Coeficientul de temperatură este un alt factor de performanță care trebuie luat în considerare. Temperatura de funcționare a unui modul fotovoltaic are un impact semnificativ asupra puterii de ieșire a acestuia, temperaturile de funcționare ridicate ducând la pierderi de putere. Coeficientul de temperatură reprezintă reducerea procentuală a producției de energie pentru fiecare creștere de 1 grad Celsius peste un punct de referință de 25 de grade Celsius (77 de grade Fahrenheit). parametrii pentru coeficientul de temperatură de putere sunt furnizați în fișa tehnică a Maysun.
Unele materiale pentru acoperișuri vor absorbi mai multă căldură decât altele, ceea ce poate afecta performanța. Unghiul panoului solar poate modifica temperatura, iar panourile montate plat devin de obicei mai fierbinți, astfel încât este necesară o distanță între modul și acoperiș pentru a disipa căldura. Tipurile de panouri variază de asemenea, panourile cu peliculă subțire având de obicei un coeficient de temperatură mai mic decât panourile solare monocristaline sau policristaline.

broken image

Dejecții de păsări la suprafață, praf, frunze și alte murdării

Panourile solare sunt expuse în aer liber pentru perioade lungi de timp, iar acumularea de praf și alte frunze căzute pe suprafață este o cauză majoră a pierderilor de energie în unele zone. În zonele cu un sezon uscat lung, acest lucru poate duce la o pierdere de până la 5%. În zonele în care depunerile de praf sunt frecvente, această cifră poate crește cu 1 până la 2%, în timp ce în locațiile din apropierea zonelor cu trafic intens se înregistrează, de obicei, o pierdere suplimentară de 1%. În zonele cu precipitații pe tot parcursul anului, pierderile de contaminare a solului se situează, de obicei, în jurul valorii de 2%.
Lucruri precum excrementele de păsări și frunzele căzute pot acoperi celulele, creând un efect de punct fierbinte care poate deteriora modulele solare, necesitând curățarea regulată a panourilor solare.

broken image

Eficiența invertorului

Invertorul este o componentă esențială a unui sistem fotovoltaic, iar pierderile de energie pot apărea dacă există pierderi termice în cadrul acestuia din cauza componentelor electronice și inductive. În plus, eficiența invertorului depinde de propria sa temperatură de funcționare, ceea ce echivalează cu deteriorarea modulului din cauza puterii termice, dar impactul invertorului este relativ mic. Prin urmare, dacă invertorul urmează să fie instalat în interior, trebuie să fie instalat într-o zonă răcoroasă și ventilată, iar în exterior într-un loc cu un fundal care să evite lumina directă a soarelui și cu protecții de umbră pe cât posibil.

broken image

Probleme legate de cabluri

Pierderile de cablu sunt inevitabile și, de obicei, duc la un plus de 2% din pierderile sistemului. Aceste pierderi pot fi mai aproape de 1% dacă proiectul folosește cabluri mai groase pentru o perioadă scurtă de timp. Din punct de vedere al experienței inginerești, pierderile pe liniile de curent continuu sunt calculate la 2%, în timp ce centralele electrice folosesc toate principiul conectării la rețea în imediata apropiere, cu pierderi mai mici pe partea de curent alternativ și pierderi pe liniile de curent alternativ de 1%. În plus, plus pierderea de contact determinată de conexiunea terminalelor de pe partea de curent alternativ și de curent continuu are o valoare de pierdere de 1%, pierderea totală de acest tip ajunge la 5%.

În sistemul fotovoltaic, partea de curent continuu trebuie să utilizeze cabluri speciale pentru fotovoltaice, iar partea de curent alternativ trebuie să utilizeze cabluri care să corespundă curentului de ieșire. Utilizarea unor conexiuni terminale nepotrivite, o sertizare slabă și alte nereguli de instalare pot duce la creșterea pierderilor și, în cazuri grave, la arderea invertorului.

broken image

Cele de mai sus sunt câteva dintre cauzele pierderilor de energie fotovoltaică, așa cum au fost colaționate de Maysun Solar, cum întreținem sistemele fotovoltaice? Puteți continua să citiți

Maysun Solar, în calitate de producător de module fotovoltaice cu 15 ani de experiență profesională, vă poate oferi panouri solare de înaltă calitate, faceți clic pe butonul de mai jos pentru a ne contacta pentru o ofertă de produse.