Noul regim de subvenții al UE pentru protecția climei stimulează energia solară

· Știri din Industrie

Comisia Europeană a publicat noile Orientări privind ajutoarele de stat pentru climă, protecția mediului și energie ("CEEAG"), care se vor aplica din ianuarie 2022. Ultimele orientări CEEAG au fost revizuite în 2014. 

Noile norme UE privind "ajutoarele de stat" sprijină proiectele pentru protecția mediului, inclusiv protecția climei și generarea de energie verde. În prezent, în conformitate cu "Green Deal" european, CEEAG previne ajutoarele pentru combustibilii fosili, restricționează în continuare ajutoarele pentru gazele naturale și integrează în rest principiul "Nu dăunați semnificativ". Ajutoarele pentru energia regenerabilă sunt incluse acum în categoria "ajutoare pentru decarbonizare". 

Claire Couet, director de politici la SolarPower Europe, a declarat: "Ajutoarele de stat au un rol important în accelerarea investițiilor în cele mai durabile și eficiente tehnologii energetice. Noul cadru de lucru privind ajutoarele de stat acordă mult mai multă flexibilitate statelor membre în conceperea mecanismului lor de ajutor și, ceea ce este important, oferă instrumentele potrivite pentru ca statele membre să își îndeplinească obiectivul UE privind clima pentru 2030 de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră. 

Couet continuă: "Pe măsură ce tot mai multe state membre se orientează către energia solară și stocarea pentru a diminua expunerea la prețurile volatile ale energiei electrice determinate de gaz, licitațiile pentru energia solară hibridă introduse în noile norme privind subvențiile vor permite creșterea acestor tehnologii." 

Naomi Chevillard, consilier principal pe probleme de politici la SolarPower Europe, a declarat: "În conformitate cu noile norme privind ajutoarele de stat, proiectele fotovoltaice pe acoperiș de până la 1 MW, precum și proiectele de energie 100% regenerabilă deținute de comunități sau de IMM-uri de până la 6 MW nu vor fi împovărate de procese de licitație competitive. Acest lucru dă posibilitatea mai multor cetățeni și întreprinderi europene să investească în energie solară și accelerează tranziția energetică condusă de prosumatori." 

Chevillard a adăugat: "Noile norme privind ajutoarele de stat încurajează licitațiile specifice anumitor aplicații regenerabile, cum ar fi agrosolarul și energia solară plutitoare, asigurând că Europa își menține poziția de lider competitiv la nivel mondial în ceea ce privește tehnologiile fotovoltaice solare inovatoare."