Procesul de producție a celulelor de panouri fotovoltaice pe care nu îl cunoașteți

· Știri din Industrie

Proces:

INTEX→DIFF→Post-curățare→PECVD→Tritare și sinterizare→Testare și sortare→Împachetare

1. Texturarea celulelor panourilor fotovoltaice

Scopul texturării este de a forma o suprafață texturată pe suprafața plăcii de siliciu pentru a reduce reflexia celulei. Neregularitatea suprafeței texturate poate crește reflexia secundară și poate schimba calea optică și modul de incidență. De obicei, monocristalele sunt tratate cu alcalin pentru a obține suveica în formă de piramidă; policristalele sunt tratate cu acid pentru a obține suveica aleatorie în formă de gaură de vierme. Diferența dintre metodele de prelucrare este în principal în la natura monocristalelor policristaline.

Proces tehnologic: rezervor de cașmir→ spălare cu apă→ spălare cu apă→ spălare cu acid→ spălare cu apă→ uscare.

În general, siliciul este considerat nereactiv cu HF și HNO3 (suprafața siliciului va fi pasivizată). Atunci când este prezent în sistemul de doi acizi amestecați, reacția siliciului cu soluția amestecată este continuă.

Difuzarea celulelor panourilor fotovoltaice

2. Difuzarea celulelor panourilor fotovoltaice

Difuzarea are rolul de a realiza inima bateriei și de a realiza joncțiunea P-N pentru baterie. POCl3 este alegerea actuală pentru difuzia fosforului. POCl3 este o sursă de fosfor lichid, iar difuzia sursei de fosfor lichid are avantajele unei eficiențe de producție ridicate, o stabilitate bună, o joncțiune PN uniformă și netedă și o suprafață bună a stratului de difuzie.

POCl3 se descompune la temperaturi de peste 600°C pentru a crea pentaclorură de fosfor (PCl5) și pentoxid de fosfor (P2O5). PCl5 este dăunător pentru suprafața plăcilor de siliciu. În prezența oxigenului (O2), PCl5 se descompune în P2O5 și eliberează clor gazos. Prin urmare, se introduce un flux controlat de oxigen în timp ce azotul este dispersat.

La temperatura de difuzie, P2O5 reacționează cu siliciul pentru a produce dioxid de siliciu (SiO2) și atomi de fosfor. P2O5 rezultat se depune pe suprafața plăcii de siliciu și continuă să reacționeze cu siliciul, formând SiO2 și atomi de fosfor suplimentari. Acest proces duce la formarea sticlei fosfor-silicate (PSG) pe suprafața plăcii de siliciu.

Atomii de fosfor difuzează în siliciu, ceea ce duce la crearea unui semiconductor de tip N.

3. Gravura celulelor panourilor fotovoltaice

În timpul procesului de difuzie, se utilizează metoda de difuzie față-verso pe o singură față, ceea ce duce la difuzia atomilor de fosfor pe marginile laterale și posterioare ale plăcii de siliciu.

În prezența luminii solare, electronii generați de lumină și colectați pe partea frontală a joncțiunii P-N curg spre partea din spate prin regiunea în care fosforul este difuzat de-a lungul marginii, provocând un scurtcircuit.

Scurtarea canalului reduce rezistența paralelă.

Procesul de gravură are ca scop eliminarea porțiunii de fosfor de pe marginea plăcii de siliciu pentru a preveni un scurtcircuit al joncțiunii P-N și a reduce rezistența paralelă.

Procesul de gravură umedă: încărcarea filmului → bazin de gravură (H2SO4 HNO3 HF) → spălare cu apă → baie alcalină (KOH) → spălare cu apă → baie HF → spălare cu apă → îndepărtarea filmului.

HNO3 reacționează și se oxidează pentru a produce SiO2, în timp ce HF este utilizat pentru a elimina SiO2. Procesul de decapare a bazinelor alcaline servește la netezirea suprafeței netexturate și la uniformizarea acesteia. Soluția principală utilizată în rezervorul de baze este KOH. H2SO4 este utilizat pentru a facilita deplasarea plăcuțelor de siliciu pe linia de asamblare și nu participă la reacție.

Gravarea uscată se referă la gravarea peliculelor subțiri cu ajutorul plasmei. Atunci când gazul se află în stare de plasmă, devine mai activ din punct de vedere chimic.

Prin alegerea unui gaz adecvat, placheta de siliciu poate reacționa rapid și poate fi supusă gravării. În plus, câmpul electric este utilizat pentru a ghida și accelera plasma, conferindu-i energie. Atunci când suprafața plăcii de siliciu este bombardată, atomii din materialul de siliciu sunt dislocați, realizându-se astfel gravarea prin transferul de energie fizică.

PECVD   celulelor panourilor fotovoltaice

4. PECVD

Depunerea chimică în fază de vapori cu plasmă (PCVD) este un proces utilizat pentru a depune un film subțire pe suprafața siliciului. Atunci când lumina soarelui atinge suprafața siliciului, aproximativ 35% din ea este reflectată. Pentru a îmbunătăți absorbția luminii solare de către celula solară, se aplică o peliculă anti-reflexie. Această peliculă mărește curentul fotogenerat, ceea ce duce la o eficiență mai mare a conversiei. În plus, pelicula care conține hidrogen pasivizează suprafața celulei, reducând recombinarea de suprafață la joncțiunea emițătorului. Acest lucru scade curentul întunecat, crește tensiunea de circuit deschis și îmbunătățește eficiența generală de conversie fotoelectrică. Hidrogenul din peliculă poate reacționa cu defectele sau impuritățile din siliciu. Această reacție deplasează energia din banda interzisă în banda de valență sau în banda de conducție.

Într-un mediu vidat, la o temperatură de 480 de grade Celsius, un strat de film SixNy este aplicat pe suprafața plăcuței de siliciu, folosind o barcă de grafit drept conductor.

5. Serigrafierea celulelor de panouri fotovoltaice

În termeni simpli, procesul presupune colectarea curentului și crearea de electrozi pentru celulele solare. În primul rând, se aplică un electrod de argint pe spatele celulei, urmat de imprimarea și uscarea unui câmp posterior din aluminiu. Apoi, se imprimă un electrod frontal de argint, concentrându-se pe controlul greutății umede și al lățimii sub-grilajului.

Dacă greutatea umedă din a doua etapă este prea mare, aceasta duce la risipirea suspensiei și la o uscare insuficientă înainte de a intra în zona de temperatură ridicată. Acest lucru poate avea ca rezultat faptul că materia organică rămasă în suspensie, p reținând transformarea completă în aluminiu metalic.

Greutatea excesivă poate provoca, de asemenea, curbarea celulei solare după sinterizare. Dacă greutatea umedă este prea mică, toată pasta de aluminiu este consumată în timpul sinterizării. Se formează astfel o zonă de aliaj cu siliciu care nu este potrivită pentru contactul metalic posterior. Acest lucru se datorează faptului că conductivitatea laterală și capacitatea de lipire sunt slabe. În plus, se pot produce umflături sau alte defecte de aspect.

Dacă lățimea celei de-a treia linii de grilă este prea mare, aceasta reduce suprafața de recepție a luminii a celulei și scade eficiența.

Metoda de imprimare: imprimare fizică, uscare.

Sinterizarea celulelor panourilor fotovoltaice

6. Sinterizarea celulelor panourilor fotovoltaice

Sinterizarea este procesul de încălzire a electrodului imprimat pe suprafața celulei la o temperatură ridicată. Acest lucru ajută electrodul și cipul de siliciu să formeze un bun contact electric, îmbunătățind tensiunea de circuit deschis și factorul de umplere al celulei. De asemenea, se asigură că electrodul are o rezistență scăzută, ceea ce duce la o eficiență de conversie ridicată.

Sinterizarea ajută la facilitarea difuziei hidrogenului în procesul PECVD. Această pasivizare eficientă a celulei este un beneficiu suplimentar.

Metoda de sinterizare utilizată este sinterizarea rapidă la temperaturi ridicate, iar încălzirea se realizează prin încălzire cu infraroșu.

Sinterizarea este un proces cuprinzător de difuzie, curgere și reacții fizice și chimice. Ag din față difuzează în siliciu prin SiNH, dar nu poate ajunge la suprafața P-N, iar Ag și Al din spate difuzează în siliciu. Din cauza necesității de a forma un aliaj, este necesară o anumită temperatură. Ag, Stabilitatea aliajelor formate de Al și Si este diferită, astfel încât este necesar să se stabilească temperaturi diferite pentru a realiza alierea, respectiv.

Sinterizarea este un proces cuprinzător de difuzie, curgere și reacții fizice și chimice   celulelor panourilor fotovoltaice

Din 2008, Maysun Solar se concentrează pe producția de diverse module fotovoltaice și vă punem la dispoziție o serie de module din sticlă care utilizează tehnologia PERC pentru a vă oferi posibilitatea de a alege.

Alegeți Maysun Solar, deoarece avem tehnologie de înaltă calitate pentru panouri solare pentru a vă satisface nevoile, vă rugăm să ne contactați și să creați împreună un viitor verde!

Articole conexe:

Cum ar trebui să fie aranjate și instalate panourile fotovoltaice?
Cum se utilizează modulele fotovoltaice cu geamuri duble?
Tendința celulelor dreptunghiulare (182R și 210R) iese în evidență și poate schimba industria fotovoltaică