Sustenabilitatea în acțiune: cum poate îmbunătăți mediul înconjurător energia solară fotovoltaică

Energia solară este curată, durabilă și rentabilă, iar adoptarea tehnologiilor solare și fotovoltaice a crescut semnificativ în ultimii ani. În acest articol, analizăm modul în care energia solară și cea fotovoltaică pot contribui la abordarea provocărilor de mediu, cum ar fi schimbările climatice și poluarea aerului, inclusiv amprenta de carbon și potențialul de reciclare.

broken image

Reducerea poluării aerului

Poluarea aerului este o altă provocare majoră de mediu cauzată de arderea combustibililor fosili. Utilizarea combustibililor fosili în transporturi, producerea de energie electrică și încălzire este esențială pentru zilele noastre, dar acest lucru duce la creșterea nivelului de poluanți atmosferici, cum ar fi particulele, oxizii de azot și dioxidul de sulf. Acești poluanți pot avea efecte nocive asupra sănătății umane, inclusiv boli respiratorii și cardiovasculare.

Pe de altă parte, energia fotovoltaică poate reduce dependența noastră de combustibilii fosili prin utilizarea de energie solară curată și durabilă, ceea ce, în timp, va reduce poluarea aerului. Energia electrică generată de sistemele solare poate fi utilizată pentru a genera electricitate, încălzire și răcire și, în funcție de cantitatea de energie instalată, poate satisface toate nevoile de energie electrică ale unei case obișnuite, precum și pe cele ale unei fabrici. Puteți citi "Costurile și beneficiile unei instalații fotovoltaice casnice de 6KW", compilat de Maysun

broken image

Îmbunătățirea schimbărilor climatice

Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai importante provocări de mediu cu care se confruntă lumea în prezent, care poate duce la o serie de efecte, cum ar fi încălzirea și creșterea nivelului mării, care, la rândul lor, pot duce la reducerea producției de alimente și la pericole pentru sănătate. Schimbările climatice sunt cauzate de acumularea în atmosferă a gazelor cu efect de seră, în special a dioxidului de carbon (CO2). Spre deosebire de combustibilii fosili, sistemele solare și fotovoltaice nu emit niciun poluant dăunător atunci când generează electricitate și utilizează energie solară curată, durabilă și regenerabilă pentru a reduce emisiile de CO2.

broken image

Amprenta de carbon

Amprenta de carbon este o reprezentare a "consumului de carbon" al unei persoane sau al unui grup, adică a cantității totale de gaze cu efect de seră emise în timpul producției, utilizării și eliminării. Cu cât se utilizează mai mult "carbon", cu atât se produce mai mult "dioxid de carbon" și se creează o "amprentă de carbon" mai mare. Cu cât "amprenta de carbon" este mai mare, cu atât "amprenta de carbon" este mai mică. În comparație cu combustibilii fosili, energia solară fotovoltaică are o amprentă de carbon relativ scăzută. Producția panourilor solare și a altor componente ale sistemului fotovoltaic necesită energie, dar aceasta este compensată de reducerea emisiilor pe parcursul ciclului de viață al sistemului fotovoltaic.

Amprenta de carbon a energiei solare fotovoltaice poate fi redusă și mai mult prin utilizarea de materiale reciclate în producție.

broken image

Potențialul de reciclare

Sistemele fotovoltaice au o durată de viață lungă, de obicei de 20-30 de ani. Cu toate acestea, la sfârșitul duratei lor de viață utilă, aceste sisteme trebuie eliminate, ceea ce reprezintă o potențială provocare pentru gestionarea deșeurilor. Din fericire, reciclarea panourilor solare și a altor componente poate reduce deșeurile și conserva resursele naturale. Reciclarea modulelor fotovoltaice este obligatorie în temeiul Directivei UE privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), care include colectarea și reciclarea deșeurilor generate de echipamentele electrice și electronice, inclusiv a panourilor fotovoltaice. Scopul este de a dezvolta sisteme de reciclare în circuit închis pentru modulele fotovoltaice pentru a reduce deșeurile și a îmbunătăți sustenabilitatea tehnologiei fotovoltaice.

Sistemele fotovoltaice pot recupera materiale valoroase, cum ar fi siliciul, aluminiul și cuprul, care pot fi refolosite pentru a produce noi panouri solare. 

broken image

Pe scurt, instalarea de sisteme fotovoltaice are foarte multe beneficii pentru mediu și, impulsionată de obiectivele climatice ale UE pentru 2030, toată lumea depune eforturi pentru a reduce emisiile de carbon și pentru a lucra pentru a deveni ecologică. Misiunea noastră este "Make Energy Sustainable, Make Life Better" (Faceți energia durabilă, faceți viața mai bună), așa cum se afirmă în filosofia solară Maysun.  

Maysun Solar, în calitate de producător de module fotovoltaice cu 15 ani de experiență profesională, vă poate oferi panouri solare de înaltă calitate, faceți clic pe butonul de mai jos pentru a ne contacta pentru o ofertă de produse.