Dimensiunea modulelor fotovoltaice se schimbă din nou: intensificarea concurenței sau haosul de reglementare

În 2023, industria fotovoltaică va intra din nou în era "haosului dimensiunilor"! De la a dezbate care este dimensiunea optimă până la a ajunge la un consens asupra dimensiunilor de 182 mm și 210 mm, oamenii din domeniul PV au petrecut 2 ani, iar anul acesta, 2 ani mai târziu, consensul privind dimensiunea standard a modulelor a fost din nou rupt!
Privind retrospectiv la istorie, în noiembrie 2020, Trina Solar s-a unit cu 8 producători de module, inclusiv Rising East, Atlas și Central, pentru a unifica dimensiunile produselor de 210 module și a forma Alianța 210; în septembrie 2021, trei giganți ai modulelor fotovoltaice, Longi, JA și Jinko, au anunțat unificarea dimensiunilor modulelor de 182 și a standardelor de spațiere a găurilor de instalare, formând Alianța 182. În ultimii doi ani, ambele tabere au făcut mișcări frecvente pentru a face publice avantajele modulelor de 182 mm sau ale modulelor de 210 mm în diverse moduri, uneori fără a uita să atace dezavantajele celeilalte tabere, "războiul dimensiunilor" este plin de praf de pușcă.

broken image

Cine schimbă dimensiunea modulelor fotovoltaice

Anterior, ambele tabere au împins versiuni de module bazate pe celule pătrate de 182 mm sau 210 mm tăiate uniform, dar stereotipul de placă pătrată a fost rupt de la anunțul oficial al Trina Solar privind modulul 210R Supreme din 15 aprilie 2022, care utilizează celule de 210*182 mm de placă. Iar potrivit raportului trimestrial PV Market Intelligence Quarterly Report publicat de agenția de vârf Clean Energy Associates în 2022, 182 de wafere de siliciu au format o dimensiune dreptunghiulară de 182*185mm. Iar în trecutul recent, conform cercetărilor mele, cei trei reprezentanți tradiționali 182 au format trei specificații diferite, și anume 182*183,75mm (Longi, micro pitch, dimensiunea modulului rămâne aceeași), 182*185mm (JA, folosind tehnologia zero pitch, dimensiunea modulului rămâne aceeași), 182*186,8mm (JinkoSolar, lungimea modulului devine 2335mm); și o 210 companie din alianță a lansat module cu celule de 182*192mm ......

broken image

Avantajele sistemului determină o re-revoluție a dimensiunilor, managementul în amonte reapare haotic

Este de netăgăduit că revoluționarul concept revoluționar de placă de siliciu dreptunghiulară a deschis o nouă direcție de reducere a costurilor și de eficiență pentru fiecare întreprindere. Conform prezentării publice a Trina Solar, puterea modulelor din versiunea 210R 66 este cu 30W mai mare decât cea a modulelor PERC 182 convenționale, ajungând la 580W, economisind 0,33 eurocenți/W în costul sistemului în comparație cu modulele convenționale de 182mm de 545W, iar după suprapunerea tehnologiei de tip N, puterea se apropie de 600W Plachetele de siliciu dreptunghiulare prezintă avantaje evidente la nivelul sistemului, dar, din nou, cauzează probleme la nivelul aprovizionării în amonte, potrivit unor surse de vârf din industrie, "neuniformitatea dimensiunilor plachetelor de siliciu copleșește în primul rând producția în amonte, atât în ceea ce privește achiziționarea de materii prime și gestionarea stocurilor, cât și planificarea capacității și ratele de automatizare a echipamentelor, toate acestea reprezentând o povară uriașă pentru noi ".

broken image

Schimbările de dimensiuni pot declanșa o remaniere în industria fotovoltaică

Se poate observa că societățile care și-au ajustat dimensiunile sunt toate puternic integrate, practic TOP 10 producători de module fotovoltaice din lume, iar plachetele de siliciu utilizate sunt toate autoproduse și autovândute, cu scopul final de a face produsele lor de module mai competitive. Industria trebuie să se dezvolte, tehnologia trebuie să se itereze, costurile trebuie să scadă, iar reducerea costurilor și creșterea eficienței este legea eternă a șirului. Pentru întreprinderile neintegrate, plachetele dreptunghiulare de siliciu nu sunt în prezent deschise la vânzare, acestea pot produce doar 182 sau 210 componente tradiționale, o mare diferență în ceea ce privește competitivitatea produselor, cota de piață este din nou comprimată, efectul de marcă este slăbit și mai mult. Se poate spune că acesta este un coșmar, inițial am crezut că după unificarea 182/210, industria poate inaugura o dezvoltare pașnică, nu știu că PV în sine vine cu proprietățile haosului, giganții tradiționali își extind constant producția, noul capital emergent o lovitură mare, iar în cele din urmă întreprinderile pe jumătate moarte o pană de pui! De atunci, companiile integrate au construit șanțuri de mărime, dacă industria PV va intra într-o altă rundă de etapă de remaniere, să așteptăm și să vedem.

broken image

Maysun Solar, în calitate de producător de module fotovoltaice cu 15 ani de experiență profesională, a fost de mult timp conștient de această schimbare și a reacționat rapid, lansând recent un produs de module cu celule dreptunghiulare de 182*210 mm, părțile interesate pot face clic pe butonul de mai jos pentru detalii despre produs.