Aplicarea Panourilor Solare Perovskite în Spațiu

· Știri din Industrie

Pentru prima dată, cercetătorii germani au trimis panourisolare perovskite și celule solare organice în spațiu printr-o rachetă. Celula solară a rezistat testului condițiilor extreme din spațiu, generând energie prin lumina directă a soarelui șilumina reflectată de pe suprafața pământului. Aceastăcercetare a fost publicată în Joule în urmă cu câteva zile, punând bazelepentru viitoarele aplicații din apropierea Pământului și potențiale misiuni în spațiul profund. 

Unul dintre obiectivele misiunii spațiale este de a reduce la minimum greutatea echipamentuluitransportat de rachetă. Deși actualelepanouri solare anorganice din siliciu utilizate în misiunile spațiale și sateliți sunt foarte eficiente, acestea sunt foarte grele șirigide. Ca tehnologii emergente, panourile solare hibride de perovskit șicelulele solare organice sunt candidații ideali pentru aplicații viitoare datorită ușurinței și flexibilității lor incredibile. 

Panouri solare fotovoltaice în spațiu

 

„În această industrie, importantul nu esteeficiența, ci energiaelectrică produsă de fiecare unitate de greutate, care este așa-numitul factor de putere”, a spus Peter Müller-Buschbaum, autor principal la Universitatea Tehnică din München. de celule solare este de 7 ~ 14mW / cm2. " 

Primul autor al articolului, Lennart Reb de la UniversitateaTehnică din München a spus: „Dacă 1 kilogram de celule solare sunt transferatepe folii ultra-subțiri,acestea pot acoperi o suprafață de peste 200 de metri pătrați, iar energiaelectrică generată poate satisface utilizareaa 300 de becuri standard de 100 de wați. Aceasta este de peste 10 ori tehnologia actuală. " 

În iunie 2019, racheta a fost lansată în nordul Suediei, aintrat în spațiu și a atins o altitudine de 240 de kilometri. Panourile solare perovskite și celulele solareorganice din sarcina utilă au rezistat cu succes condițiilor extreme ale zborului rachetei - de la zgomot și temperaturăridicată în timpul lansării până la razele ultraviolete puternice și vidulultra-înalt în spațiu. „Lansarea racheteieste un pas mare, iar călătoriacu racheta este ca și cum ai intra într-o lume diferită.”, A spus Reb. 

Pe lângă funcționarea eficientă în spațiu, panourile solare perovskite și celulele solare organice pot funcționa și în condiții de luminăslabă. Atunci când nu există lumină directă, celulelesolare tradiționalede obicei nu mai funcționează și puterea devine zero. Cu toate acestea, echipa de cercetare aconstatat că, chiar și fără expunere directă la lumina soarelui, lumina difuzăslabă reflectată de la suprafața pământului poate crește puterea de energie a panourilor solare perovskite și a celulelor solare organice. 

Acesta este un indiciu bun și confirmă faptul că aceastătehnologie poate fi utilizată pentru așa-numitele misiuni spațiale profunde, adică trimiterea lor în spațiu departe de soare, unde celulele solare standard nu potfuncționa”, a spus Müller-Buschbaum.Viitorul acestei tehnologii este cu adevăratinteresant. Aceste celule solare pot fi folosite pentru mai multe misiuni spațiale în viitor. "