Cum funcționează panourile solare

· Știri din Industrie

Ce este energia solară?

Energia solară este generată de fuziunea hidrogen-heliu a atomilor de hidrogen din interiorul soarelui și eliberează energie nucleară uriașă, care este energia radiantă de la soare. Panourile solare sunt realizate din celule fotovoltaice care transformă energia solară în energie electrică.

broken image

Cum funcționează panourile solare: efectul fotovoltaic

Panourile solare funcționează prin generarea de electricitate atunci când particulele de lumină solară sau fotonii eliberează electronii din atomi, punându-i în mișcare. Acest flux de electroni este electricitate, iar panourile solare sunt concepute pentru a capta acest flux de electroni și a-l transforma în energie electrică utilizabilă. Acest proces, cunoscut sub numele de efect fotovoltaic, este chimia și fizica fundamentală din spatele marii majorități a tehnologiilor de energie solară.

broken image

Pași pentru ca efectul fotovoltaic să funcționeze:(consultați explicația video )

1. Majoritatea panourilor fotovoltaice pe care le folosim acum folosesc celule fotovoltaice pe bază de siliciu. Siliciul este cel mai utilizat material semiconductor de pe pământ. Dacă un atom cu 5 electroni înveliș exterior este dopat cu siliciu pur, cum ar fi un atom de fosfor, doar 4 electroni formează o legătură covalentă cu electronii din jur, deci există un electron liber suplimentar, pe care îl numim semiconductor de tip N. . Dacă un atom cu doar 3 electroni de înveliș exterior, cum ar fi un atom de bor, este dopat în siliciu pur, un electron din atomul de siliciu din jur nu poate forma o legătură covalentă cu atomul de bor, ceea ce creează un loc vacant, pe care îl numim vacant. Gaură, un astfel de semiconductor este un semiconductor de tip P.

2. Când semiconductorul de tip N este combinat cu semiconductorul de tip P, electronii liberi din semiconductorul de tip N și găurile din semiconductorul de tip P se vor difuza și se vor combina între ele până când se ajunge la un echilibru dinamic. starea stabilă se numește joncțiune PN. În câmpul electric încorporat, direcția mișcării electronilor este de la semiconductorul de tip N la semiconductorul de tip P.

broken image

3. Când lumina soarelui lovește celula fotovoltaică, energia fotonului din lumină va fi absorbită de unii electroni. Când energia absorbită de un electron este suficient de mare, se poate rupe de legătura covalentă și deveni un electron liber. În mod corespunzător, se formează și o gaură, iar electronii și găurile se vor deplasa în regiunea N și, respectiv, în regiunea P sub forța câmpului electric a câmpului electric încorporat. Regiunile continuă să se acumuleze, formând astfel o diferență de potențial, făcând regiunea N încărcată negativ și regiunea P încărcată pozitiv.Îl numim „câmp fotoelectric”.În acest moment, direcția mișcării electronilor este din regiunea P spre regiunea N. În acest moment, dacă circuitul extern este conectat, electronii acumulați în regiunea N se vor întoarce în regiunea P prin circuit, generând astfel curent.
Cum pot panourile solare să genereze energie electrică pentru casa ta?
Celulele fotovoltaice sunt cuprinse între straturi de material semiconductor, cum ar fi siliciul. Fiecare strat are proprietăți electronice diferite care generează energie atunci când este lovit de fotonii din lumina soarelui, creând un câmp electric.
Generarea de energie electrică este primul pas în munca unui panou solar și iată cum un panou solar poate crea un sistem electric utilizabil pentru casa ta.

broken image

1. Celulele fotovoltaice absorb energia soarelui și o transformă în curent continuu
După cum am menționat mai sus, celulele solare care alcătuiesc fiecare panou solar lucrează mult atunci când vine vorba de generarea efectivă a energiei electrice. În celulele fotovoltaice sunt utilizate două straturi de siliciu, fiecare dintre ele fiind tratat special sau „dopat” pentru a crea un câmp electric la joncțiunile dintre straturi. Acest câmp electric forțează electronii liberi să curgă prin celula solară și să iasă din joncțiunea de siliciu, creând un curent electric. Prin efectul fotovoltaic, panourile solare generează energie electrică.

2. Un invertor solar convertește curent continuu de la modulele solare în curent alternativ, care este folosit de majoritatea aparatelor electrocasnice. Când curentul continuu trece printr-un invertor solar, acesta este convertit în curent alternativ. Invertoarele pot fi echipate și cu transformatoare pentru a regla tensiunea curenților DC și AC.

broken image

3. Electricitatea curge prin casa ta pentru a alimenta electronicele
Un invertor solar transmite puterea AC convertită către panoul electric al casei tale. De acolo, electricitatea este distribuită în întreaga casă către toate prizele, astfel încât atunci când dispozitivul trebuie să fie conectat, există curent disponibil.

4. Excesul de electricitate generat de panourile solare este trimis în rețea
Dacă aveți un sistem solar conectat la rețea în care electricitatea poate intra și ieși din rețea în același timp, excesul de energie generat de panourile dvs. vă poate aduce de fapt bani. Printr-o politică cunoscută sub denumirea de contorizare netă, obțineți credite de la rețea atunci când trimiteți electricitatea înapoi în rețea, ceea ce face ca factura generală de energie electrică să fie mai ieftină.

broken image

Dacă doriți să economisiți la factura de energie electrică sau să investiți în energie regenerabilă, Maysun Solar este un producător profesionist de panouri fotovoltaice cu o experiență vastă și vă poate oferi panourile fotovoltaice potrivite. Dacă este necesar, vă rugăm să ne contactați  pentru a obține o cotație.