Date privind capacitatea instalată de energie solară la nivel mondial în funcție de țară până în 2021

· Știri din Industrie
energie solară pe țări în 2021

Lumea adoptă sursele de energie regenerabilă într-un ritm fără precedent, iar energia solară este în frunte.

În ciuda unei scăderi de 4,5% a cererii globale de energie în 2020, progresele înregistrate în domeniul tehnologiilor de energie regenerabilă sunt încurajatoare. Energia regenerabilă a înregistrat o creștere puternică în toate domeniile, iar energia solară este liderul, cu o capacitate solară instalată de 127 GW în 2020, cea mai mare expansiune anuală a capacității din toate timpurile.

Energia solară pe țări în 2021

Infograficul de mai sus utilizează date de la Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) pentru a cartografia capacitatea de energie electrică solară a țărilor în 2021, inclusiv capacitatea de energie electrică solară fotovoltaică (PV) și concentrată.

După cum puteți vedea în grafic, China are cea mai mare capacitate solară instalată, cu peste 35% din capacitatea globală. În plus, țara nu dă semne de încetinire. De asemenea, China dezvoltă cel mai mare număr de proiecte eoliene și solare din lume, care ar putea adăuga încă 400 000 MW de capacitate de energie curată.

Conform statisticilor 2019, companiile chineze au produs 66% din polisiliciul mondial. În plus, mai mult de trei sferturi din celulele solare și 72% din modulele fotovoltaice globale provin din China.

Având în vedere că cinci dintre cele mai mari 10 centrale solare din lume se află în China, nu este surprinzător faptul că China are cea mai mare capacitate instalată totală atunci când analizăm aceste cifre.

China este urmată de SUA, unde în primele trei luni ale anului 2021 au fost instalate alte 50.000 MW de proiecte fotovoltaice. Recent, SUA a depășit 100 000 MW de capacitate fotovoltaică și a înregistrat o rată medie anuală de creștere impresionantă de 42% în ultimul deceniu. Politici precum creditul fiscal pentru investiții în energie solară, care oferă un credit fiscal de 26% pentru sistemele solare rezidențiale și comerciale, au impulsionat industria fotovoltaică.

Apoi, mai este vorba despre cantitatea de energie solară generată în Australia. Este doar o fracțiune din cea a Chinei. Dar, cu o populație relativ mică de 26 de milioane de locuitori, ocupă un loc fruntaș pe cap de locuitor. De asemenea, merită menționat faptul că Australia are cea mai mare radiație solară dintre toate continentele. Peste 30% din gospodăriile australiene au acum sisteme fotovoltaice pe acoperiș.

Ce determină boom-ul energiei solare?

Tranziția energetică este un factor major în creșterea energiei regenerabile, dar energia solară crește în parte pentru că, în timp, a devenit foarte ieftină. Costul energiei solare a scăzut exponențial în ultimul deceniu și este acum cea mai ieftină sursă de energie nouă.

Din 2010, costul energiei electrice solare a scăzut cu 85%, de la 0,28 dolari la 0,04 dolari pe kilowatt oră. Cercetătorii de la MIT spun că economiile de scară au fost cel mai important factor în menținerea costurilor la un nivel scăzut în ultimul deceniu. Cu alte cuvinte, pe măsură ce mai multe module solare sunt instalate și fabricate la nivel mondial, producția a devenit mai ieftină și mai eficientă.

Costul energiei solare este în creștere în acest an din cauza problemelor legate de lanțul de aprovizionare. Cu toate acestea, este probabil ca această creștere să fie temporară, pe măsură ce se rezolvă blocajele.