Cât de lungă este perioada de recuperare a investiției pentru instalarea unei centrale fotovoltaice la domiciliu?

· Știri din Industrie

După criza energetică din 2022, energia solară s-a impus ca o sursă de energie curată și ecologică. Instalarea unui sistem fotovoltaic casnic este o modalitate eficientă de a valorifica energia solară, însă costurile investiției inițiale sunt ezitante. De fapt, panourile solare pot fi o investiție foarte rentabilă.

Care este perioada de recuperare a investiției PV?

Perioada de recuperare a investiției într-o instalație fotovoltaică este timpul necesar pentru a economisi la factura de electricitate atât cât ați plătit pentru sistemul de panouri solare. Considerăm că este un calculator care vă poate ajuta să determinați cât timp va dura până când investiția inițială în energie solară va fi rentabilă.
Puteți calcula perioada de recuperare a investiției fotovoltaice pornind de la costul total al instalării panourilor solare, minus orice stimulente sau subvenții primite. Apoi împărțiți costul rămas la suma pe care o economisiți la factura lunară de electricitate până când ajungeți la suma pe care ați cheltuit-o inițial. Exemplu.
15.000 EUR (costul de instalare a unui sistem fotovoltaic casnic) - 5.000 EUR (subvenția sau stimulentul primit) = 10.000 EUR costul investiției
Presupunând că putem economisi 1.250 EUR pe an (sistemul fotovoltaic reduce costurile de energie cu aproximativ 100 EUR pe lună x 12 luni), atunci costul investiției de 10.000 EUR / 1.250 EUR de economii anuale de costuri energetice = 8 ani perioadă de recuperare a investiției în sistemul fotovoltaic.