Cazuri de aplicații fotovoltaice + sere în agricultură

Agricultura de seră joacă un rol important în producția durabilă de culturi, însă industria serelor este un sector energointensiv care se bazează în mare măsură pe combustibili fosili și contribuie la emisii semnificative de gaze cu efect de seră. Pentru a aborda această problemă, în ultimii ani, în industria serelor au fost dezvoltate modele tehnologice care combină energia solară cu serele agricole pentru a îmbunătăți durabilitatea performanței serelor și au demonstrat un potențial comercial mare.

broken image

În unele țări europene, reglementările în vigoare interzic instalarea de sisteme fotovoltaice montate la sol în zonele agricole, caz în care serele fotovoltaice sunt considerate o soluție pentru a ocoli reglementările în vigoare. Prin instalarea unui sistem fotovoltaic pe acoperișul sau pe pereții serei, aceasta permite obținerea unui dublu beneficiu: producția de alimente și de energie pe aceeași suprafață de teren. Sistemul fotovoltaic poate furniza energia necesară pentru funcționarea serelor și poate crește veniturile fermierilor, aducând o dezvoltare multisectorială în zonele rurale. În plus, serele fotovoltaice sunt extrem de competitive pentru producția agricolă în zonele fragile din punct de vedere ecologic și îndepărtate.

Stadiul actual al cercetării în domeniul serelor fotovoltaice

broken image

Țările de Jos
Țările de Jos este una dintre cele mai puternice țări din lume în ceea ce privește cultivarea serelor, conform unor statistici incomplete, suprafața actuală de construcție a serelor de sticlă din Țările de Jos este de aproximativ 10.000 hm2 , reprezentând 1/4 din suprafața totală a clădirilor de sere din lume. Pe lângă sistemele fotovoltaice fixate pe acoperișul serei, unele companii oferă sisteme fotovoltaice mobile care pot fi instalate pe acoperiș și care au o putere mai mare pe metru pătrat de panou fotovoltaic. În comparație cu sistemele fixe, sistemele PV mobile vor genera cu aproximativ 20-30% mai multă energie electrică.

broken image

Italia
Un studiu realizat la Universitatea din Toscana, Italia, prezintă un prototip inovator de seră fotovoltaică cu umbrire variabilă pentru a optimiza eficiența producției de energie a panourilor fotovoltaice și a producției agricole. Spre deosebire de sistemele de sere PV statice, un sistem de control dinamic este utilizat pentru a roti panourile PV pentru a permite gestionarea luminii în interiorul culturii din seră, pentru a se adapta la cerințele de lumină ale culturii. În plus, prin variația poziției lamelelor panourilor fotovoltaice, umbrirea dinamică poate asigura răcirea pasivă a culturii pe vreme caldă, iar acoperirea sporită poate genera mai multă energie electrică.

broken image

Spania
Un studiu spaniol a proiectat un prototip integrat de seră fotovoltaică translucidă din sticlă de siliciu amorf (a-Si) care acoperă întreaga suprafață a acoperișului și laturile principale ale serei. Rezultatele au arătat că prezența sticlei fotovoltaice translucide a redus ușor calitatea plantelor și a accelerat mecanismul de creștere apicală a plantelor iubitoare de lumină. Cu toate acestea, din punct de vedere statistic, acest efect a fost neglijabil și s-a concluzionat că integrarea sticlei fotovoltaice translucide din siliciu amorf (a-Si) este fezabilă pentru producția horticolă.
SUA
Rețelele fotovoltaice organice translucide au fost utilizate ca umbrire a acoperișului pentru un sistem de producție hidroponică de tomate în sere, în timpul unui sezon de producție de primăvară și vară într-o regiune aridă din sud-vestul SUA. Acest studiu a demonstrat eficacitatea utilizării de panouri fotovoltaice organice translucide ca umbrire sezonieră pentru producția în sere în zone cu lumină puternică.

broken image

Japonia
În Maebashi, prefectura Gunma, Japonia, Farmdo a început producția de seră PV din 2013 și are în prezent un total de aproape 10.000 de metri pătrați de sere PV în cadrul fermei. Serele fotovoltaice ale fermei sunt dispuse cu panouri fotovoltaice cu o singură față în partea superioară, ceea ce îmbunătățește considerabil transmiterea luminii în sere, asigurând în același timp ratele de generare a energiei și realizând o dezvoltare agricolă eficientă, ecologică, cu economie de energie și durabilă.

În calitate de producător de module fotovoltaice cu o experiență profesională de 15 ani, Maysun Solar vă poate oferi panouri solare de înaltă calitate. Avem experiență cu sisteme fotovoltaice la scară largă și puteți vizualiza exemplele noastre de proiecte la adresa

De asemenea, puteți să ne contactați pentru o ofertă de produse, făcând clic pe butonul de mai jos.