Tendințele industriei fotovoltaice: după siliciul solar, care va fi cea mai mare schimbare tehnologică care va impulsiona dezvoltarea fotovoltaică?

· Știri Maysun Solar

Energia fotovoltaică este, fără îndoială, cea mai avantajoasă din punct de vedere economic și cea mai scalabilă sursă de energie curată din acest moment și este, de asemenea, "cârmaciul" care conduce revoluția energetică. Specialiștii din industrie consideră că, până la sfârșitul anului 2022, se așteaptă ca lumea să atingă pentru prima dată paritatea în ceea ce privește stocarea ușoară, ceea ce înseamnă că s-a stabilit logica noilor alternative energetice la energia fosilă și logica creșterii pe termen lung a energiei fotovoltaice.

 

Scăderea costurilor este încă logica de bază, care stă la baza inovării continue a tehnologiei. Industria consideră că, după plachetele de siliciu solar, în următorii 10 ani, se așteaptă să conducă cele mai mari schimbări tehnologice în dezvoltarea celulelor solare fotovoltaice, 2022 va fi primul an de industrializare a bateriilor de tip N. În ceea ce privește rutele tehnologice, se așteaptă ca HIT/HJT și TOPCON să se dezvolte în paralel pe o perioadă mai lungă de timp.

 

În 2022, industria se așteaptă ca capacitatea instalată la nivel mondial să ajungă la 220GW până la 250GW, iar în ceea ce privește segmentarea, prețul siliciului solar a scăzut în mod cert, iar prețul de bază va fi stabilit în competiția repetată dintre producătorii de siliciu solar și utilizatorii finali; oportunitățile de investiții în domeniul filmului de încapsulare, al foliei de spate fotovoltaice, al pastei de argint la temperaturi scăzute și al altor materiale auxiliare sunt demne de atenție.

 

 Logica de creștere pe termen lung a energiei fotovoltaice a fost stabilită pe fondul accentului tot mai mare pus la nivel mondial pe noile energii și al punerii în aplicare de către China a strategiei "dublu carbon".

 

Pentru logica de creștere a industriei fotovoltaice, SOLARZOOM, șeful think tank-ului de energie nouă, Ma Yiwei, a declarat într-un interviu cu reporterii, cu 2022 prețurile de siliciu solar scad, costul energiei electrice, conducând integrarea stocării ușoare în epoca de paritate, ceea ce înseamnă, de asemenea, că costul întregii industrii de energie nouă pentru a reduce la același nivel cu energia fosilă.

 

 Conform calculelor Longi, până în 2030, volumul anual al instalațiilor fotovoltaice globale va ajunge la peste 1500 GW; conform ciclului de viață al modulelor fotovoltaice, perioada de înlocuire a modulelor fotovoltaice va începe în al 31-lea an de la instalare. Acești doi factori au contribuit la faptul că energia fotovoltaică a devenit o industrie cu o cerere anuală de peste 1.000 GW și o creștere continuă.

 

În ceea ce privește anul 2022, jucătorii din industrie intervievați au fost, de asemenea, în general optimiști, prevăzând că instalațiile globale vor fi cuprinse între 220 GW și 250 GW, o creștere de peste 30% față de 2021.

 

"Unu, noua cerere, și doi, cantitatea care nu a fost instalată în 2021 din cauza creșterii siliciului solar, ambele vor fi realizate în 2022." Ma Yiwei a explicat.

 

"Cantitatea de capacitate instalată în 2022 este determinată de lupta dintre prețurile siliciului solar și costurile modulelor fotovoltaice." Analiștii de la Global PV, media din industria fotovoltaică, au mai analizat că, în perioada 2018-2021, industria a prezis în general volumele instalate pe baza subvențiilor de la Administrația Națională a Energiei. În 2022, în condițiile în care capacitatea de producție de siliciu solar va fi eliberată, iar prețurile modulelor fotovoltaice nu vor putea rezista la costul ridicat de 0,346 USD/W, este puțin probabil ca prețurile siliciului solar să revină la 42,57 USD/KG, lupta dintre cele două aducând, în cele din urmă, scăderea prețurilor la siliciu solar și creșterea capacității instalate.

 

 Industria fotovoltaică este, de obicei, o industrie bazată pe tehnologie. În ultimii 10 ani, de la policristalin la monocristalin, cuplat cu firul de diamant, inovația tehnologică a plăcuțelor solare a devenit un instrument puternic pentru industria fotovoltaică pentru a reduce costul energiei electrice. Din punctul de vedere al industriei, în următorii 10 ani, inovarea tehnologiei bateriilor va deveni noua logică de creștere a industriei, aducând profituri excesive pentru practicienii relevanți.

 

"În perioada următoare, descoperirea legăturii dintre baterii este cea mai probabilă." În ceea ce privește direcția de schimbare în industrie, specialiștii din industrie au declarat că, odată cu inovația tehnologică, bateriile fotovoltaice vor trece treptat de la tipul P la tipul N, iar 2022 va fi primul an de industrializare a bateriilor de tip N.

 

"Pentru celulele de tip N, Ma Yiwei a declarat că HIT/HJT va fi cea mai dezirabilă cale tehnologică bazată pe scăderea costurilor de producție, creșterea eficienței de conversie și apoi pe luarea în considerare a ciclului de viață al produsului, generarea de energie și reducerea emisiilor de carbon. "Este posibil ca unii practicieni din industrie să fi ales TOPCON pe termen scurt, dar HIT/HJT va trebui să intre în industrializare pe scară largă după ce se va ajunge la introducerea producției de masă de cupru placat cu argint și a plachetelor subțiri de siliciu până la sfârșitul anului 2022."

 

Conform industriei, eficiența de conversie TOPCON de 24% sau mai mult, cererea de echipamente și traseul tehnologic existent al celulelor PERC pot fi compatibile, cu avantajul costului scăzut de industrializare; rata de conversie simplă a procesului HIT este mai mare, mai potrivită pentru waferul subțire al bateriei, cererea cu două fețe, dar se confruntă cu problema investițiilor mari în echipamente.

 

Potrivit surselor din industrie, în comparație cu celulele PERC actuale, celulele ABC dezvoltate de companie utilizează o nouă structură de contact din spate, partea din față a celulei fără nicio umbrire a liniei de rețea, eficiența de conversie fotoelectrică de laborator de 26%, se așteaptă să ajungă la o eficiență de 25,5% după producția de masă în 2022, costul său non-siliciu este de așteptat să facă același lucru ca PERC sau chiar mai mic, eficiența de conversie decât PERC pentru a îmbunătăți cu aproximativ 10%. de producere a energiei electrice.

 

Giganții din industrie sunt ceva mai prudenți, refrenul obișnuit fiind acela că nicio tehnologie nu prezintă în prezent un avantaj clar în sectorul celulelor N.

 

Costul energiei electrice este primul principiu al energiei fotovoltaice, care determină calea industrializării și a investițiilor în această tehnologie. Se preconizează că TOPCON și HIT se vor dezvolta în paralel în ceea ce privește industrializarea în următorii patru-cinci ani.