Cercetare și analiză a întregului lanț al industriei fotovoltaice în 2022

· Știri din Industrie

Lanțul industriei fotovoltaice: diferența de preț între amonte și aval este serioasă, iar prețul materialului de siliciu fotovoltaic va rămâne ridicat în 2021

 

Conform datelor de preț publicate de PV Infolink, prețul global al lanțului industriei fotovoltaice va prezenta o tendință ascendentă în 2021, dar creșterile de preț în diferitele linkuri sunt destul de diferite. Din martie 2021, prețul materialelor de siliciu fotovoltaic a crescut treptat, iar prețul materialelor dense a crescut de la 83.000 de yuani/tonă la începutul anului la 230.000 de yuani/tonă pe 29 decembrie, o creștere de 177%. Creșterea prețului la waferul solar de siliciu ocupă locul al doilea, ajungând la 54%, în timp ce creșterea prețului celulelor solare și modulelor fotovoltaice în aceeași perioadă este de doar 13%.Creșterea prețului materialului de siliciu fotovoltaic este evident mai mare decât cea a altor verigi.

 

Material de siliciu fotovoltaic: cererea și oferta rămân strânse, prețurile rămân ridicate

 

În prezent, marii producători de siliciu fotovoltaic, cum ar fi GCL din China, Daqo etc., au planuri complete de extindere a producției.Se așteaptă ca capacitatea globală de producție de polisiliciu să ajungă la 1,319 milioane de tone până la sfârșitul anului 2022. Cu toate acestea, din cauza ciclului de expansiune și a factorilor de creștere a capacității, este dificil ca noile proiecte să fie puse pe deplin în producție în 2022. Conform unei situații de accelerare complet ideală, se estimează că capacitatea de producție efectivă globală în 2022 va fi de 900.000 de tone. , iar capacitatea efectivă de producție a materialelor de siliciu fotovoltaic în 2022 va fi capabilă să suporte un singur cristal.Limita superioară a capacității plachetelor fotovoltaice este de aproximativ 270 GW. Cu toate acestea, având în vedere oferta reală de materiale de siliciu fotovoltaic și impactul ritmului de producție, prețul materialelor de siliciu fotovoltaic poate continua să rămână ridicat după eliberarea cererii din aval.

 

Material de siliciu fotovoltaic: avantajul de cost al expansiunii de conducere a producției este evident, iar performanța este de așteptat să crească rapid

 

Având în vedere ciclul lung de expansiune al materialelor de siliciu fotovoltaic, capacitatea de producție planificată în 22 de ani este dificil de implementat pe deplin.Este de așteptat ca materialele de siliciu fotovoltaic să mențină un echilibru strâns în 22 de ani și există spațiu limitat pentru reducerea prețului . În același timp, China Tongwei, Daqo și alte materiale de siliciu fotovoltaic de top au un avantaj semnificativ de cost în extinderea producției.Costul total este cu peste 20% mai mic decât cel al producătorilor de nivel al doilea și al treilea și costul noilor linii de producție În 2022, materialul de siliciu fotovoltaic este încă insuficient, iar eliberarea va fi accelerată.

 

Napolitane solare: planurile de expansiune ale producătorilor sunt pline, iar marjele de profit brut vor scădea

 

Conform unor statistici incomplete, până la sfârșitul anului 2021, capacitatea totală de producție a producătorilor de plachete de siliciu fotovoltaice de pe piață va fi de cel puțin 350 GW, iar capacitatea de producție extinsă în acel an va fi aproape de 140 GW. Deși capacitatea de producție a plăcilor fotovoltaice de siliciu în 2021 va fi semnificativ mai mare decât cea a materialelor fotovoltaice de siliciu, din cauza ofertei limitate de materiale de siliciu fotovoltaic și a veniturilor din inventarul de producție, marja totală de profit brut a industriei de siliciu fotovoltaic în 2021 va fie relativ ridicat. Cu toate acestea, în 2022, pe măsură ce noile proiecte de extindere a plachetelor fotovoltaice de siliciu sunt puse treptat în funcțiune, capacitatea de producție a plachetelor de siliciu este de așteptat să atingă 509 GW până la sfârșitul anului, iar oferta sa va fi mai slabă decât cea a materialelor de siliciu, iar profitul brut ridicat va scădea.

 

Celule solare: peisajul competitiv este relativ fragmentat, iar decalajul dintre producătorii de primul și al doilea nivel se mărește rapid

 

Peisajul competitiv actual al industriei de celule solare este relativ dispersat.În 2020, capacitatea totală de producție a companiilor CR5 va reprezenta 53%.Deși a existat o tendință de concentrare în ultimii ani, concentrarea industriei este încă mai mică decât cea a alte verigi din lantul industrial. În 2021, afectat de strângerea de la ambele capete ale amonte și din aval, profitabilitatea celulelor solare va scădea.Unele companii de nivel al doilea și al treilea au rate de operare scăzute din cauza dificultăților de a obține plachete solare de siliciu, iar unele companii aleg să opri productia. Producătorii de celule solare de prim rang au rate de operare relativ ridicate datorită capacităților lor puternice de gestionare a lanțului de aprovizionare și avantajelor de cost, dar profitabilitatea lor generală este încă slabă.

 

Module fotovoltaice: noua tehnologie promite să reducă și mai mult costul energiei electrice

 

Pe măsură ce modulele fotovoltaice se apropie treptat de dimensiunea limită de 210 mm+, creșterea în continuare a dimensiunii poate duce la probleme precum deformarea crescută a modulelor fotovoltaice în timpul testării sarcinii mecanice, scăderea rezistenței la temperaturi extreme și dificultatea crescută de transport. Prin urmare, celulele de tip N cu conversie mai mare se dezvoltă limita de eficienţă.Tehnologia devine necesară. Conform calculului valorii sistemului și LCOE eliberat de DNV GL, o agenție independentă de testare fotovoltaică autorizată din Statele Unite în februarie 2021, luând ca exemplu un proiect tipic de centrală fotovoltaică din Japonia, când dimensiunea modulelor fotovoltaice rămâne neschimbată, creșterea puterii modulelor fotovoltaice poate reduce efectiv costurile BOS și LCOE. Printre acestea, pentru modulele fotovoltaice de 210 mm, atunci când puterea crește de la 545W la 600W, costul BOS și costul LCOE vor fi reduse cu 0,7 și, respectiv, 0,5%.

 

Invertor: Livrările de invertoare din China sunt în creștere constantă, iar cota de piață de peste mări este de așteptat să crească

 

Conform statisticilor Administrației Generale a Vămilor din China, din 2017 până în octombrie 2021, numărul și valoarea exporturilor de invertoare ale Chinei au arătat o tendință de creștere constantă. Potrivit clasamentului livrărilor globale de invertoare publicate de Wood Mackenzie de-a lungul anilor, Huawei și Sungrow din China sunt de mulți ani în primele două poziții. În același timp, din 2017, companiile chineze se revarsă în producătorii de CR10. Începătorii de invertoare precum întrucât Neng Electric recuperează rapid din urmă, iar în viitor, există speranța de a crește cota de piață de peste mări în virtutea avantajelor de cost și preț.

 

Sticla: Cererea de sticla subtire continua sa creasca, companiile de inalta calitate vor beneficia

 

Potrivit statisticilor PV Infolink, rata de penetrare a modulelor fotovoltaice bifaciale a crescut rapid în ultimii ani, iar cota de piață este probabil să ajungă la jumătate în 2024. Având în vedere că modulele fotovoltaice bifaciale necesită adesea sticlă mai ușoară și mai subțire, cererea de sticlă subțire va continua să crească în viitor. În plus, în timp ce proiectul de bază mare și BIPV cresc, de asemenea, cererea de sticlă, ele necesită ca sticla să fie mai subțire, mai transmisă lumina și să aibă avantajele de a fi frumoasă. Prin urmare, ne așteptăm la Follett, Xinyi, Almaden etc. Pentru a avea producători de înaltă calitate, cu capacități de prelucrare a sticlei ultra-subțiri, vor beneficia pe termen lung.

 

Film adeziv: particulele EVA au un ciclu lung de expansiune, iar aprovizionarea este relativ scurtă

 

Particulele EVA de calitate fotovoltaică sunt principala materie primă pentru filmele fotovoltaice.Din septembrie 2021, din cauza impactului controlului dublu al consumului de energie și al politicii de raționalizare a energiei, rata de funcționare a producătorilor de particule EVA a scăzut, ceea ce duce la creșterea prețului particulelor. brusc. După octombrie 2021, pe măsură ce impactul reducerii puterii scade treptat, prețul particulelor EVA începe să scadă. EVA de calitate fotovoltaică este principala materie primă pentru foliile de plastic.În prezent, doar trei companii din China, și anume Sierbang, Lianhong și Ningbo Formosa Plastics, le pot furniza în loturi și există probleme legate de ciclul lung de extindere a producției și bariere mari de producție. Adesea durează 3 ani de la început până la producție. Se estimează că, dacă în 2022 se instalează 226 GW de capacitate fotovoltaică nouă, iar raportul de capacitate este de 1,2, cererea corespunzătoare de particule EVA va fi de aproximativ 1,083 milioane de tone, iar capacitatea de producție a particulelor EVA de calitate fotovoltaică în 2022 este de așteptat să 1,0245 milioane de tone, prin urmare, se estimează că în 2022 particulele de EVA vor rămâne relativ rare.

 

Paranteze: proiectul de bază mare este lansat, iar rata de penetrare a parantezelor de urmărire va crește

 

Parantezele de urmărire sunt utilizate în principal în centralele electrice de la sol centralizate.În comparație cu parantezele fixe, acestea pot oferi un anumit câștig de generare de energie, îmbunătățind astfel profitabilitatea sistemului de generare a energiei. Din 2015, rata globală de penetrare a stenturilor de urmărire a crescut rapid.Se așteaptă ca piața să reprezinte aproximativ 53% în 2022, iar dimensiunea pieței va ajunge la 3,156 miliarde de dolari SUA. Cu toate acestea, rata de penetrare a stenturilor de urmărire pe piața chineză este încă scăzută.Conform statisticilor CPIA, rata de penetrare a stenturilor de urmărire în China a fost de numai 16% în 2019 și mai există încă mult loc de îmbunătățire în viitor. Sub tendința de creștere a prețurilor la energie electrică, pentru a obține mai multe câștiguri din generarea de energie, proprietarii vor fi mai puțin sensibili la prețul bracket-urilor, ceea ce va ajuta la urmărirea creșterii ratei de penetrare a bracket-urilor.

Industria fotovoltaică, care este catalizată constant de politici, a intrat pe drumul de aur

 

Neutralitatea carbonului a devenit un consens global

 

În prezent, dezvoltarea ecologică și cu emisii scăzute de carbon a devenit un consens global.Conform statisticilor de la Energy and Climate Think Tank (ECIU), în octombrie 2021, 132 de țări și regiuni din întreaga lume și-au propus obiective de neutralitate a emisiilor de carbon. Printre acestea, Surinam și Bhutan au atins neutralitatea carbonului, 13 țări, inclusiv Germania, au adoptat o legislație privind neutralitatea carbonului, UE și alte 3 țări au propus o legislație, iar 53 de țări au anunțat oficial calendarul neutralității carbonului.

 

Generarea de energie fotovoltaică este extrem de competitivă și este forța principală pentru a obține neutralitatea carbonului

 

Energia regenerabilă include în principal energia fotovoltaică, energia eoliană, hidroenergetica, energia nucleară și biomasa.Dintre acestea, hidroenergia și biomasa au un potențial de dezvoltare limitat, iar energia nucleară nu poate fi utilizată pe scară largă din cauza factorilor geografici și de siguranță. Prin urmare, dintre toate tipurile de surse regenerabile de energie, numai energia fotovoltaică și eoliană au un potențial mare și sunt potrivite pentru dezvoltarea pe scară largă.

 

La nivel global, multe țări au emis politici de stimulare pentru diverse surse de energie regenerabilă, inclusiv fotovoltaica, incluzând în principal trei tipuri: subvenții pentru prețul energiei electrice, compensații pentru energie electrică și subvenții pentru investiții. Scopul principal este de a promova generarea de energie din surse regenerabile.

 

Perspective ale cererii pe termen scurt: noua capacitate instalată globală este de așteptat să atingă 226 GW în 2022

 

În ansamblu, este de așteptat ca noua capacitate instalată de energie fotovoltaică în lume să ajungă la 226 GW în 2022, dintre care piețele majore precum China, Europa și Statele Unite vor crește semnificativ în 2022 și alte regiuni cu potențial ridicat, cum ar fi deoarece India și Orientul Mijlociu vor aduce, de asemenea, creșteri.