Se anunță penurie de energie la orizont, pe fondul unei noi secete

· Știri din Industrie

Anul trecut, Europa a avut una dintre cele mai călduroase veri înregistrate vreodată, iar anul acesta, în mai multe țări se trag din nou semnale de alarmă privind seceta. Potrivit Observatorului European al Secetei, seceta reprezintă o problemă într-o parte semnificativă a Europei, culoarea roșie fiind cea mai severă stare de "alertă", verdele fiind sigur, iar galbenul mai închis reprezentând o problemă mai gravă de secetă. Având în vedere că este posibil ca deficitul de apă să afecteze producția de energie electrică și să ducă la o nouă creștere a prețului la gaz și electricitate, nu este prea târziu pentru a instala sisteme fotovoltaice.

Seceta în Europa

În Spania

În luna martie a anului precedent, precipitațiile au reprezentat doar 36% din media istorică în Spania, iar temperaturile din luna respectivă au fost cu 1,8 grade Celsius peste media istorică, ceea ce face ca luna martie să fie cea mai călduroasă din Spania din ultimii 100 de ani. În luna aprilie a acestui an, media precipitațiilor în Spania a fost de 14,2 mm, ceea ce reprezintă aproximativ 22% față de anul precedent. Ca urmare a secetei, nivelul mediu al apei din rezervoarele din întreaga Spanie este de numai 25% din nivelul maxim, iar în Catalonia, unde seceta este cea mai gravă, unele rezervoare sunt pe punctul de a seca, iar regiunea a interzis în prezent utilizarea piscinelor private și a restricționat cu 40% debitul de apă pentru agricultură.

La Cordoba, în sudul Spaniei, s-a înregistrat în aprilie cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în țară, de 38,8 grade Celsius. Vremea secetoasă din Spania, care durează de peste 100 de zile, a dus la o serie de dezastre recente în depozite, cu două-trei incendii de depozite în districtul de depozite din Madrid numai între săptămâna trecută și astăzi. În plus, rezervoarele au secat, culturile au fost afectate și o serie de alte efecte extreme au fost provocate de vremea caldă.

Cristobal Cano, secretarul general al organismului regional spaniol, Uniunea Micilor Fermieri, a declarat că Spania, care este o țară europeană importantă în domeniul fructelor și legumelor, se află deja într-o stare de pesimism, deoarece din ianuarie au fost puține precipitații, iar solul este foarte uscat. Seceta și randamentele reduse ar putea duce la creșterea prețurilor la produsele agricole de bază în Europa, în timp ce costul vieții ar putea deveni din ce în ce mai ridicat.

Secetă în Spania

În Italia

Ramona Magno, de la Consiliul Național de Cercetare din Italia, a dezvăluit că precipitațiile au fost sub medie în tot bazinul Po, iar nivelul Po la începutul lunii aprilie a fost cel mai scăzut din ultimii 30 de ani. Attilio Fontana, președintele regiunii Lombardia, a declarat că nivelurile rezervoarelor din întreaga regiune au fost doar la jumătate din media istorică.

Confagricoltura, federația agricolă italiană, estimează că cel puțin 50.000 de fermieri sunt acum afectați, iar pierderile economice directe pentru agricultură se ridică la 1,5 miliarde de euro. Potrivit asociației, seceta din vara trecută a provocat deja pierderi de 6 miliarde de euro în agricultura italiană, iar dacă seceta va continua și în acest an, peste 300.000 de fermieri vor suferi pierderi. Sindicatul agricultorilor italieni Coldiretti a avertizat, de asemenea, că recolta de orez, porumb și alte culturi importante din această primăvară este în pericol.

Secetă în Italia

În Franța

ministrul mediului, Christophe Béchu, a avertizat că cantitatea de apă disponibilă ar putea scădea cu 10% până la 40% în următorii ani. Oficiul francez de meteorologie a înregistrat 32 de zile consecutive fără precipitații în țară în luna februarie, fiind cea mai secetoasă lună februarie din Franța din 1959, iar Perpignan, în Pirinei Orientali, a cunoscut chiar condiții extreme în aprilie, când apa potabilă a fost întreruptă. Iar în unele părți din sudul Franței, utilizarea piscinelor private riscă o amendă de 1.500 de euro. În mai multe zone au fost impuse restricții de apă, locuitorilor fiindu-le interzis să umple piscinele sau să spele mașinile, iar fermierii locali fiind nevoiți să își reducă la jumătate consumul de apă.

Secetă în Franța

În Austria

Dezastrul ecologic din vara trecută din Parcul celor o mie de lacuri din Austria a fost provocat de o secetă severă, însă în acest an lacul de aici se află încă la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, uscând albia râului Zicke, cu fisuri alarmante pentru ochi. Potrivit profesorului Roman, Austria nu este o țară lipsită de apă, iar clima relativ caldă și umedă, Alpii înzăpeziți și numeroasele râuri din interiorul granițelor sale fac din ea o resursă de apă mai bună decât multe regiuni. Dar secetele succesive din ultimii ani au scăzut nivelul apelor subterane din câmpiile austriece, motiv pentru care multe lacuri au un nivel scăzut sau chiar au secat.

Secetă în Austria

Având în vedere frecvența actuală a fenomenelor meteorologice extreme, există tot mai multe semne că vara anului 2023 ar putea să nu fie una bună, pe măsură ce ne apropiem de vară. Prețurile excesive la gaze și facturile la electricitate vor fi cu siguranță împovărătoare pentru milioane de gospodării. Instalarea de panouri solare fotovoltaice este cu siguranță cea mai bună opțiune, iar tu poți instala baterii astfel încât energia electrică pe care nu o folosești să fie vândută statului.

Maysun solar este specializată în fabricarea de module fotovoltaice de calitate încă de la înființarea sa în 2008. Alege Maysun Solar pentru că avem panouri solare de calitate pentru nevoile tale, contactează-ne și împreună putem crea un viitor verde!

S-ar putea să vă placă și:

Cum pot fi reduse daunele provocate sistemelor fotovoltaice de dezastrele naturale?
Mai multe țări europene înregistrează un nou record de instalații fotovoltaice pentru 2022! Este vorba despre următoarele țări
Despre instalarea fotovoltaicilor pe acoperiș: tot ce trebuie să știți