Înțelegerea costului nivelat al energiei (LCOE) și semnificația sa în sistemul solar

· Știri din Industrie

Atunci când se analizează dacă să se investească sau nu într-un proiect energetic, potențialul de profit pe termen lung este un factor important de luat în considerare. Pentru a dobândi un răspuns la această problemă, trebuie determinat costul nivelat al energiei (LCOE). Metoda LCOE ia în considerare nu numai investiția inițială, ci și costurile continue legate de un proiect.

Conținut:

 

Ce este LCOE (Levelized Cost of Energy)?

Ce face LCOE?

Cum se calculează LCOE?

Compararea LCOE a energiei solare și a altora

Ce este LCOE ( Levelized Cost of Energy )?

Pe parcursul duratei de viață a unui sistem fotovoltaic, costul energiei pe care o generează este măsurat prin costul nivelat al energiei (LCOE). În epoca parității rețelei pentru energia regenerabilă, acesta este un aspect crucial. LCOE a fost creat pentru a servi drept cronometru până când sursele de energie regenerabilă ar putea să se descurce singure pe piețele comerciale.

Pur și simplu, cu cât sistemul dumneavoastră este mai bun ca întreg, cu atât mai mic va fi costul nivelat al energiei (LCOE).

Ce face LCOE ("Levelized Cost of Energy")

Ce face LCOE ("Levelized Cost of Energy")?

Indicator de comparație pentru investitori

Deciziile strategice, atât cele mari, cât și cele mici, pot fi informate de analizele LCOE. LCOE este un factor decisiv pentru investitori, deoarece servește drept indicator de comparație. Investitorilor li se cere să ofere soluții la o gamă largă de întrebări dificile. Aceștia trebuie să ia o mulțime de decizii, iar una dintre ele este aceea de a utiliza produse tehnologice de înaltă calitate și de ultimă generație sau produse echivalente mai ieftine. Aceștia pot folosi LCOE ca factor de decizie.

Indicator de venituri minime

Un investitor sau un dezvoltator trebuie să stabilească mai întâi viabilitatea unui proiect în faza de evaluare timpurie. În al doilea rând, te ajută să estimezi câți bani vei avea nevoie pentru a-ți recupera investiția. Prin urmare, servește ca o imagine de ansamblu la nivel înalt a strategiei de vânzări necesare.

Indicator al costurilor diferitelor tehnologii de generare

LCOE ajută la compararea proiectelor și a surselor de energie pentru a determina care sunt cele mai rentabile. calculul permite dezvoltatorilor de proiecte și finanțatorilor să evalueze opțiunile de generare, cum ar fi energia solară, eoliană, nucleară, gazul și cărbunele, ținând cont în același timp de durata de viață a proiectului, costurile de capital, costurile combustibilului, dimensiunea capacității și riscul.

Acesta oferă factorilor de decizie o perspectivă globală asupra costurilor relative ale diferitelor tehnologii de generare. Deciziile de alocare a subvențiilor necesită acest tip de analiză. De exemplu, guvernele au investit masiv în tehnologia energiei regenerabile în timp ce prețurile LCOE erau ridicate, cu scopul final de a facilita dezvoltarea de tehnologii specializate.

Cum se calculează LCOE ( Levelized Cost of Energy )?

Pentru a calcula LCOE, adunăm cheltuielile de capital și cheltuielile de exploatare ale centralei, împărțim producția de energie dobândită pe durata de viață preconizată a acesteia.

CAPEX, cunoscut și sub numele de cheltuieli de capital, se referă la investiția inițială necesară pentru un sistem solar, cuprinzând cheltuielile asociate cu componentele, forța de muncă și alte cheltuieli suplimentare.

Cheltuielile de exploatare, denumite uneori OPEX, cuprind diverse costuri asociate cu operațiunile zilnice ale unei întreprinderi. Aceste costuri includ, de obicei, cheltuieli legate de utilizare, întreținere, taxe și alte cheltuieli similare.

Producția de energie dobândită (AEP) se referă la cantitatea de energie pe care un sistem este capabil să o colecteze și să o utilizeze în timpul duratei sale de viață operaționale.

Toate componentele necesare, cum ar fi investiția inițială, întreținerea continuă și benzina, vor fi incluse în prețul total. Se va lua în considerare rata de actualizare, precum și orice subvenții sau scutiri de taxe aplicabile. În acest sens, "producția" se referă la cantitatea totală de energie electrică pe care se așteaptă să o producă centrala. Un sistem de energie solară are, de obicei, o durată de viață funcțională de 25-30 de ani.

Un cost nivelat tipic al energiei electrice pentru un sistem solar fotovoltaic ar arăta astfel:

Costul de capital inițial: 65.000 de dolari

Credit fiscal: 12.000 de dolari

O&M: 6.000 USD

Costul total: 59.000 $.

Producția medie anuală de energie electrică: 62.500kWh

Perioada de garanție a echipamentelor fotovoltaice: 30 de ani

Producția totală de energie electrică: 1.875.000kWh

LCOE: 59.000 $ / 1.875.000 = 0,03147 $/kWh

Profitabilitatea depinde de vânzarea energiei electrice generate la un preț mai mare de 0,03147 USD/kWh. Cu toate acestea, în cazul în care prețul energiei electrice este mai mic de 0,03147 USD/kWh, proiectul va înregistra o pierdere pe durata de viață de 30 de ani.

Comparație între LCOE ( Levelized Cost of Energy ) al energiei solare și altele

Comparație între LCOE ( Levelized Cost of Energy ) al energiei solare și altele

În comparație cu sursele alternative de energie, cum ar fi energia eoliană, cărbunele și gazele naturale, costul nivelat al energiei electrice (LCOE) din energia fotovoltaică la scară utilitară este deja competitiv. acest lucru indică o expansiune continuă și sănătoasă în domeniul energiei fotovoltaice.

În 2021, intervalul LCOE pentru PV la scară utilitară a fost destul de îngust, situându-se între 30 $/MWh și 41 $/MWh. În 2023, acesta se situa între 24 $/MWh și 96 $/MWh. Chiar și cu această creștere, LCOE este încă cel mai mic dintre toate opțiunile comparabile. Gazul de vârf costă între 115 și 221 de dolari pe megawatt-oră, energia nucleară între 141 și 221 de dolari pe megawatt-oră, cărbunele între 68 și 166 de dolari pe megawatt-oră, iar ciclul combinat pe gaz între 39 și 101 dolari pe megawatt-oră, conform rapoartelor Lazard.

Așadar, ce reprezintă acest LCOE? Înseamnă că centralele pe gaz și cărbune trebuie să perceapă pentru energie mai mult decât fermele solare și eoliene pentru a obține profit.

Așadar, ce reprezintă acest LCOE? Înseamnă că centralele pe gaz și cărbune trebuie să perceapă pentru energie mai mult decât fermele solare și eoliene pentru a obține profit.

Costul gazului, al cărbunelui sau al combustibilului nuclear, precum și costul operațiunilor și al întreținerii (O&M), sunt factori determinanți importanți pentru costul total al centralelor electrice tradiționale pe bază de combustibili fosili și nucleare. Sistemele de energie regenerabilă oferă costuri de operare și întreținere mai mici, pe lângă faptul că economisesc bani pe benzină. Sistemele de energie regenerabilă nu au costuri fixe, deoarece soarele și vântul sunt gratuite. Costul de întreținere a energiei solare a scăzut în ultimii ani ca urmare a evoluției fiabilității invertoarelor, a tehnologiei de monitorizare la distanță și a panourilor solare mai puțin poluante.

Costurile petrolului și ale benzinei au crescut ca urmare a actualei crize energetice, ceea ce face ca energiile regenerabile să fie și mai competitive din punct de vedere al LCOE. Costul nivelat al energiei (LCOE) pentru centralele electrice pe bază de combustibili fosili a crescut, în timp ce LCOE pentru energia regenerabilă a rămas constant. Prin urmare, producătorii de energie regenerabilă beneficiază mai mult de creșterea tarifelor la energie decât producătorii de combustibili fosili, care trebuie să țină cont și de creșterea costurilor combustibililor.

În concluzie, costul nivelat al energiei electrice (LCOE) servește drept un parametru crucial pentru evaluarea fezabilității financiare a unui sistem fotovoltaic (PV) și pentru evaluarea integrării eficiente a componentelor sale individuale. Cu toate acestea, limitările costului nivelat al energiei electrice (LCOE) impun prudență în a se baza exclusiv pe acest parametru pentru luarea deciziilor de investiții.

Din 2008, Maysun Solar s-a concentrat pe crearea de module fotovoltaice de calitate superioară. Alegeți din selecția noastră extinsă de panouri solare care utilizează tehnologiile half-cut, MBB, IBC și Shingled în finisaje full black, black frame, silver și glass-glass. Aceste panouri oferă performanțe excepționale și modele la modă care se potrivesc cu ușurință în orice clădire. În mai multe națiuni, Maysun Solar a dezvoltat birouri, depozite și parteneriate de durată cu instalatori de top. Dacă aveți întrebări despre fotovoltaice sau dacă doriți cele mai recente cotații pentru module, vă rugăm să ne contactați. Suntem nerăbdători să vă ajutăm.

Referință:

Solarity. (2022, April 7).What does LCOE mean? Solarity.

Kanellakopoulou, M. (2022). Levelised Cost of Energy (LCOE) – An overview. Pexapark.

Santos, B. (2023, April 14). Average solar LCOE increases for first time this year. Pv Magazine International.

Rodríguez, L. (2022, August 17). What is LCOE and why is it important?

S-ar putea, de asemenea, să vă placă:

Cum se reduce impactul negativ al căldurii extreme asupra invertoarelor solare?
Politicile de subvenționare a energiei fotovoltaice (PV) din țările europene
Care este diferența dintre energia solară termică și energia solară PV (Fotovoltaic)?