Cum se reduce impactul negativ al căldurii extreme asupra invertoarelor solare?

· Știri din Industrie
Cea mai bună perioadă a anului pentru a utiliza energia solară este vara

Cea mai bună perioadă a anului pentru a utiliza energia solară este vara. Pentru invertoarele solare, aceasta ar putea fi, de asemenea, o perioadă dificilă. Un val de căldură se abate asupra unor părți din sudul Europei, cu posibile temperaturi record în zilele următoare. Se așteaptă ca temperaturile să depășească 40C (104F) în unele părți din Spania, Franța, Grecia, Croația și Turcia. În Italia, temperaturile ar putea ajunge până la 48,8C (119,8F). A fost emisă o avertizare de alertă roșie pentru 10 orașe, inclusiv Roma, Bologna și Florența. Experții spun că perioadele de vreme excepțional de caldă sunt din ce în ce mai frecvente, iar schimbările climatice înseamnă că acum este normal să se înregistreze temperaturi record (BBC Weather, iulie 2023). Așadar, în această căldură extremă, modul în care să vă păstrați invertorul solar răcoros pe tot parcursul verii va fi abordat în acest articol de blog. Dacă urmați aceste sugestii, vă puteți relaxa știind că acesta va funcționa fără probleme pe tot parcursul sezonului!

Cum funcționează invertoarele

Cum funcționează invertoarele?

Una dintre cele mai importante componente ale unui sistem de energie solară este un invertor. Acesta este un dispozitiv care transformă electricitatea produsă de panourile solare în curent continuu (DC) în electricitatea în curent alternativ (AC) de care are nevoie rețeaua electrică. CC menține tensiunea electrică constantă într-o singură direcție. Pe măsură ce tensiunea trece de la pozitiv la negativ într-un circuit de curent alternativ, electricitatea se deplasează în ambele direcții. Un tip de electronică de putere - o clasă de dispozitive care controlează fluxul de energie electrică - include invertoarele.

În esență, un invertor convertește o intrare de curent continuu în curent alternativ prin inversarea rapidă a direcției de intrare. Ca urmare, o ieșire de curent alternativ este produsă de la o intrare de curent continuu. O undă sinusoidală curată, care se repetă, care fluctuează în tensiune și care poate fi injectată în rețeaua electrică poate fi creată, de asemenea, cu ajutorul filtrelor și al altor componente electronice. Unda sinusoidală este o formă sau un model pe care tensiunea îl ia în timp și reprezintă tipul de energie pe care rețeaua electrică îl poate utiliza fără a afecta aparatura electrică proiectată să funcționeze la frecvențe și tensiuni specifice.

Dacă aveți un sistem casnic alimentat cu energie solară, invertorul dvs. are probabil numeroase scopuri. Acesta poate monitoriza sistemul și poate acționa ca un portal de comunicare cu rețelele de calculatoare, pe lângă faptul că transformă energia dumneavoastră solară în electricitate de curent alternativ. Dacă sunt construite în acest sens, sistemele de stocare a energiei solare plus baterii se bazează pe invertoare de ultimă generație pentru a funcționa fără asistență din partea rețelei în caz de întreruperi.

Efectele temperaturilor ridicate asupra invertoarelor solare

Efectele temperaturilor ridicate asupra invertoarelor solare

1.Invertoarele solare au un anumit interval de temperatură de funcționare, iar dacă acest interval de temperatură este depășit, eficiența va fi afectată.

În centralele electrice fotovoltaice se utilizează echipamente electronice precum invertoarele, care includ un număr semnificativ de componente electronice comune, circuite integrate și tranzistoare de comutare de mare putere. Majoritatea componentelor electrice de calitate civilă pot funcționa într-un interval de temperatură cuprins între -35°C și 70°C, iar majoritatea invertoarelor solare pot funcționa într-un interval de temperatură cuprins între -30°C și 60°C. Dincolo de acest interval de lucru, atât circuitele electronice obișnuite, cât și circuitele integrate vor intra într-o stare de instabilitate. Această stare este blândă și va face ca echipamentul de circuit să se deconecteze, în timp ce o logică gravă a circuitului va cauza deteriorarea echipamentului.

2.Condensatoarele din invertoarele solare sunt foarte sensibile la temperatură, iar temperaturile ridicate pot provoca chiar defectarea acestora.

Există o mulțime de condensatoare electrolitice în invertoarele solare și, pentru a stabiliza tensiunea de intrare a PV și pentru a preveni interferențele, există de obicei o varietate de condensatoare electrolitice de mare capacitate. Aceste condensatoare sunt foarte sensibile la temperaturile ridicate, deoarece acestea determină evaporarea treptată a electrolitului intern, ceea ce poate reduce capacitatea sau chiar poate provoca defectarea condensatorului.

3. O temperatură excesivă va provoca arderea tiristorului de mare putere al invertorului solar.

Tiristorul de mare putere al invertorului solar este o componentă foarte sensibilă la temperatură. Funcționarea corectă și durata de viață a tiristorului de mare putere vor fi afectate de o temperatură excesivă, iar temperatura excesivă va provoca arderea tiristorului de mare putere.

4. Temperatura excesivă poate duce la deteriorarea materialelor invertorului solar și la o reducere semnificativă a eficienței.

Într-o anumită măsură, semiconductorii utilizați în invertoarele solare sunt destul de rezistenți și pot rezista la temperaturi ridicate. Temperatura ambiantă a incintei invertorului este crescută de căldura produsă de un invertor pe măsură ce acesta convertește energia de curent continuu în energie de curent alternativ. Ventilatoarele și/sau radiatoarele din incinta invertorului disipă căldura, care este apoi mărită. Nivelurile de căldură nu ar trebui să fie prea ridicate, deoarece în acest fel s-ar produce degradarea materialelor invertorului. Piesele metalice din condensatori pot deveni obosite, lipiturile se pot dilata și crăpa, iar izolația va deveni fragilă. Invertorul va înceta să mai producă energie sau își va reduce puterea prin "reducere" odată ce temperatura atinge praguri prestabilite pentru a menține un nivel moderat de căldură.

Tipuri de invertoare de răcire

Tipuri de invertoare de răcire

În primul rând, trebuie să înțelegem că sistemul de răcire a invertorului include în principal materiale precum radiatoare, ventilatoare de răcire și unsoare termică. În prezent, există două metode principale de răcire a invertoarelor solare: răcire pasivă și răcire activă. Răcirea activă se referă la realizarea disipării căldurii de la dispozitivele locale de încălzire la mediul înconjurător pentru a realiza controlul temperaturii fără a utiliza energie auxiliară externă. Răcirea pasivă este în principal o metodă de forțare a aerului din jur să circule în jurul dispozitivului prin intermediul ventilatoarelor etc., astfel încât să elimine căldura emisă de dispozitiv.

Răcirea activă

Aripioarele de răcire ale invertorului dispersează căldura în mod natural sau pasiv, fără ajutorul unui ventilator. Durata de viață a invertorului solar este scurtată de punctele fierbinți de aer cald cauzate de absența mișcării aerului. Acestea includ, de obicei, trei moduri principale de transfer de căldură: conducție termică, convecție și radiație, printre care convecția este dominată de convecția naturală.

Răcirea activă este adesea potrivită pentru dispozitivele și componentele de putere mică care nu necesită un control ridicat al temperaturii, iar densitatea fluxului de căldură a dispozitivului nu este mare, iar dispozitivele care sunt sigilate sau dens asamblate nu sunt potrivite pentru alte tehnologii de răcire.

Răcirea pasivă

Utilizarea răcirii pasive este a doua opțiune după răcirea activă. Răcirea pasivă reduce punctele fierbinți prin răcirea eficientă a tuturor părților electrice și a radiatoarelor, ceea ce scade temperatura. Prin scăderea tensiunii componentelor, durata de viață a componentelor invertorului solar este crescută. Deoarece eficiența disipării căldurii afectează generarea de energie, ventilatorul de răcire al invertorului este esențial.

Această metodă este o metodă de disipare a căldurii cu funcționare simplă și efect evident. Această metodă de răcire poate fi utilizată cât mai mult posibil dacă spațiul dintre componentele din cadrul piesei este adecvat pentru fluxul de aer sau pentru instalarea de radiatoare sau ventilatoare locale pentru răcire.

Ce putem face pentru a menține invertorul solar rece pe parcursul zilelor călduroase

Ce putem face pentru a menține invertorul solar rece pe parcursul zilelor călduroase?

1. Instalați invertoarele în zone răcoroase (pe un perete care este umbrit, spre deosebire de acoperiș).

Asigurați-vă că invertorul solar este în primul rând montat într-o locație răcoroasă și umbrită. Acest lucru va ajuta la scăderea temperaturii invertorului și la prevenirea supraîncălzirii acestuia.

Unii instalatori înconjoară invertorul cu suficiente ventilatoare de răcire a computerului pentru a menține temperatura adecvată.

Verificați temperatura invertorului dvs. solar. Dacă se încălzește prea tare, răciți-l. Ventilatoarele solare vă pot ajuta. Ventilatoarele solare răcesc invertorul prin circulația aerului. În lipsa unui ventilator solar, îndreptați un ventilator obișnuit spre invertor. Evitați să suflați gunoiul de pe panoul solar pe invertor pentru a evita supraîncălzirea acestuia.

2. Selectați zone cu o circulație adecvată a aerului. Asigurați-vă când este necesară o ventilație suplimentară.

Trebuie să vă asigurați că zona din jurul invertorului solar are suficientă circulație a aerului. Dacă invertorul este instalat într-o zonă mică, temperatura poate crește și invertorul solar poate suferi daune.

Pentru a asigura o ventilație optimă, lăsați un spațiu de cel puțin 30 cm pe toate laturile invertorului solar. În plus, asigurați-vă că invertorul solar nu este amplasat în apropierea unor dispozitive care produc căldură, cum ar fi sobe sau uscătoare.

Invertoarele dispun de obicei de orificii de aerisire în partea inferioară sau laterală pentru a lăsa aerul cald să iasă afară. Pentru a asigura funcționarea eficientă a invertorului solar, acestea trebuie să fie menținute libere.

Este deosebit de important să vă asigurați că invertorul solar are o ventilație excelentă dacă locuiți într-un climat cald.

Îmbunătățirea fluxului de aer presupune:

(1)Instalarea unui invertor solar într-un spațiu deschis, cum ar fi lângă o fereastră sau o ușă sau pe un perete

(2)Realizarea unei ventilații încrucișate cu un ventilator de birou

(3)Lăsarea să intre aer rece prin deschiderea ferestrelor și a ușilor

3.Evitați plasarea invertoarelor în razele directe ale soarelui. Folosiți umbrele sau capacele existente ale invertorului pentru instalațiile exterioare.

Multe persoane nu sunt conștiente că instalarea invertorului lor în lumina directă a soarelui este o idee proastă. Veți găsi că mulți producători recomandă în manualul de instrucțiuni instalarea invertorului "unde nu este expus direct la lumina directă a soarelui". Ar trebui să luați întotdeauna măsuri pentru a evita expunerea directă la soare și temperaturile excesive, fie că este vorba de soarele de dimineață sau de căldura de după-amiază.

De asemenea, vă puteți crea propria cutie din pânză de umbră care se potrivește peste invertor și se ancorează la perete, dacă casa sau locul de muncă nu dispune de un spațiu umbrit adecvat și dacă sunteți un meșter priceput la bricolaj.

Instalarea unor țesături de umbrire pentru a realiza o copertină în stil copertină, așa cum se vede în imaginea de exemplu de mai jos, este o opțiune suplimentară.

Rețineți distanța minimă recomandată în ghidul de instalare față de alte invertoare sau obiecte din apropiere.

4.Rețineți distanța minimă recomandată în ghidul de instalare față de alte invertoare sau obiecte din apropiere.

Asigurați-vă că există suficient spațiu între invertoare, dacă sunt mai multe.

Asigurați-vă că amplasarea mai multor invertoare împiedică transferul de căldură între ele. Invertoarele cu răcire pasivă decalată permit evacuarea în sus a căldurii de la radiatoare.

Atunci când se anticipează că locul de instalare ar putea înregistra temperaturi mai ridicate, măriți spațiul liber.

5.După instalarea invertorului, este important să acordați atenție întreținerii curente.

Mențineți disiparea căldurii și răcirea invertorului prin curățarea de rutină a ventilatorului, a capacului ventilatorului sau a radiatorului. În mod obișnuit, invertorul utilizează o tehnologie sofisticată de răcire cu aer pentru a disipa căldura, iar ventilatorul își va varia inteligent viteza ca răspuns la temperatura internă a invertorului. În timp ce funcționează în mod constant, invertorul poate, de asemenea, să prelungească durata de viață a ventilatorului. În plus, invertorul dispune de o funcție de alarmă de defecțiune a ventilatorului, care permite personalului de operare și întreținere să primească informații de alarmă în contextul monitorizării, să localizeze defecțiunea rapid și precis și să ajute personalul de operare și întreținere să remedieze defecțiunea ventilatorului în timp util, astfel încât să reducă la minimum pierderile de producție de energie și să asigure veniturile din producția de energie.

Din cauza încălzirii globale din ultimii ani, în Europa s-au înregistrat mai multe valuri de căldură și temperaturi ridicate extreme. Invertorul sau invertoarele sistemului dvs. de energie solară pot suferi ocazional stres din cauza temperaturilor mai ridicate ale soarelui într-o zi călduroasă. Aceste sugestii vă pot ajuta să vă mențineți invertorul solar răcoros și să funcționeze normal pe tot parcursul verii. Folosiți energia solară pentru a vă alimenta casa astăzi pentru a profita de energia soarelui.

Din 2008, Maysun Solar s-a concentrat pe crearea de panouri solare premium. Alegeți din selecția noastră vastă de panouri solare care utilizează tehnologiile half-cut, MBB, IBC și Shingled în finisaje complet negru, cu ramă neagră, argintiu și cu geam de sticlă. Aceste panouri oferă performanțe excepționale și modele la modă care se potrivesc cu ușurință în orice clădire. În mai multe națiuni, Maysun Solar a dezvoltat birouri, depozite și parteneriate de durată cu instalatori de top. Maysun are experți în instalare cooperanți în diverse țări europene. Dacă aveți întrebări despre fotovoltaice sau dacă doriți cele mai recente cotații de module, vă rugăm să ne contactați. Dacă aveți nevoie de consultanță pentru instalarea unui sistem fotovoltaic, puteți contacta, de asemenea, Maysun pentru ajutor. Suntem nerăbdători să vă ajutăm.

S-ar putea să vă placă, de asemenea:

Știți care este importanța curățării panourilor solare?
Explorarea efectului temperaturii asupra capacității panourilor solare de a genera electricitate