Bilanțul amprentei de carbon (CO2) a panourilor solare

· Știri din Industrie,Maysun povestea clientului

Pe măsură ce ne străduim să facem planeta mai verde, amprenta de carbon solară este un subiect fierbinte în domeniul energiei regenerabile. Ce este amprenta de carbon? Amprenta de carbon reprezintă cantitatea de dioxid de carbon produsă în timpul procesului de fabricare a panourilor solare. Chiar dacă energia solară reduce emisiile de carbon în mii de case în fiecare zi, fabricarea panourilor solare poate avea un impact considerabil asupra mediului.

În acest articol vor fi comparate amprenta de carbon a panourilor solare și cantitatea de CO2 economisită de energia solară și vor fi discutate, de asemenea, beneficiile utilizării panourilor solare pentru a reduce amprenta de carbon.

Conținut:

1.Amprenta de carbon a panourilor solare

2.Cât de mult CO2 este redus atunci când se utilizează panouri solare?

3.Treceți la energia solară pentru a reduce amprenta de carbon

Amprenta de carbon a panourilor solare

Amprenta de carbon a panourilor solare

Panourile solare au o amprentă de carbon, deși emisiile pe durata ciclului de viață al electricității solare sunt de aproximativ 12 ori mai mici decât cele ale gazelor naturale și de 20 de ori mai mici decât cele ale cărbunelui. În plus, există o mare oportunitate de a reduce semnificativ amprenta de carbon a panourilor solare, spre deosebire de arderea combustibililor fosili.

Unii susțin că producția și construcția de energie eoliană, solară și nucleară au amprente de carbon "ascunse". Aceste datorii de carbon și datoriile energetice asociate trebuie "achitate" pentru ca aceste forme de energie alternativă să fie fezabile din punct de vedere economic și benefice pentru mediu.

Conform metodologiei Comisiei Europene privind amprenta de mediu a produselor, în ciclul de viață al unei centrale fotovoltaice, cele trei segmente majore de emisii de carbon ale unui modul fotovoltaic, procesul din amonte generează între 80% și peste 95% din emisii, inclusiv producția de materiale de siliciu, de plachete, de baterii, fabricarea modulelor și fabricarea sistemelor de echilibrare (BoS), cum ar fi invertoarele, ceea ce însumează aproximativ 22 de grame de emisii de carbon pe kilowatt-oră. Emisiile rezultate din exploatarea ulterioară a instalației fotovoltaice, cum ar fi O&M, reprezintă aproximativ 5-20% din totalul emisiilor.

Multe dintre panourile solare comerciale actuale pot avea un preț de mediu ridicat. Amprenta de carbon relativ ridicată a modulelor din siliciu cristalin este dată de procesele cu consum mare de energie, cum ar fi fabricarea siliciului, creșterea lingourilor și tăierea plăcilor. Ca urmare, aceste procese de producție s-au mutat de pe piețele cu emisii mai reduse de carbon către alte țări și regiuni bogate în carbon și mai ieftine.

În mod similar, centralele electrice fotovoltaice (PV) au o amprentă de carbon. Din perspectiva ciclului de viață, amprenta de carbon a centralelor fotovoltaice cu peliculă subțire variază de la aproximativ 12 grame pe kWh la un interval mult mai mare în cazul centralelor fotovoltaice cu siliciu cristalin, iar în ultimii ani, datorită inovațiilor în materie de procese și progreselor tehnologice, emisiile de carbon ale producției de energie electrică din siliciu cristalin au scăzut de la 33-50 de grame pe Kwh în urmă cu zece ani la aproximativ 24 de grame pe Kwh în prezent.

Cât de mult CO2 se reduce atunci când se utilizează panouri solare?

Cât de mult CO2 se reduce atunci când se utilizează panouri solare?

Multe dintre aceste gaze cu efect de seră periculoase sunt deversate în mediul înconjurător atunci când se utilizează combustibili fosili pentru a produce energie electrică. Dar dacă creștem utilizarea energiei solare și înlocuim combustibilii fosili cu aceasta, putem reduce aceste emisii și putem face partea noastră pentru a opri schimbările climatice. Potrivit NREL, generarea de energie electrică cu ajutorul panourilor solare care se estimează că vor dura 28 de ani poate reduce drastic emisiile cu peste 100 de tone. În timp, această scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră poate atenua efectele încălzirii globale.

În primii câțiva ani de utilizare a unui panou solar, se creează aproximativ 50 g de CO2 pe kilowatt-oră. Amprenta de carbon a unui panou solar este de aproximativ 20 de ori mai mică decât cea a unei surse de energie electrică pe bază de cărbune. Prin urmare, de îndată ce instalați panouri solare în casa dumneavoastră, amprenta de carbon va scădea. Cu toate acestea, pentru a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon și pentru a vă achita datoria de carbon, trebuie să aveți panouri solare instalate timp de trei ani. Amprenta de carbon globală va scădea apoi după trei ani de utilizare, deoarece sistemul va continua să funcționeze la un nivel neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon pentru restul duratei sale de viață utilă.

O abordare estimativă prudentă este să presupunem că centralele electrice pe bază de gaz, care sunt cele mai răspândite și utilizate frecvent pentru a "completa" aprovizionarea în vederea satisfacerii cererii la un moment dat, vor fi înlocuite de energia solară. Conform unei evaluări recente efectuate de National Grid PLC, aceste mari centrale comerciale emit în prezent 392 g de CO2 pe kWh.

Astfel, pe baza acestei estimări prudente, putem afirma că un sistem fotovoltaic solar tipic pentru o gospodărie din sudul Marii Britanii reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 1,2 tone pe an, doar în ceea ce privește producția de energie.

Pentru a fi surse de energie cu adevărat durabile, panourile solare trebuie să abordeze posibilele dezavantaje de mediu. Dar, cu o planificare atentă și o implementare eficientă, avantajele energiei solare depășesc cu mult dezavantajele sale.

Energia solară poate contribui la trecerea la sursele de energie regenerabilă și poate ajuta la construirea unui viitor mai durabil pentru generațiile viitoare.

Treceți la energia solară pentru a reduce amprenta de carbon

Treceți la energia solară pentru a reduce amprenta de carbon

Un acoperiș solar de 10 kW reduce de obicei emisiile de carbon cu aproximativ 4 tone anual. Acest lucru echivalează aproximativ cu plantarea a peste 100 de copaci anual. Instalațiile mai mari pot avea un impact de zece ori mai mare. În realitate, ecosistemul este influențat chiar și de o singură instalație solară domestică.

Poate că este timpul să treceți la energia solară, acum că sunteți pe deplin conștient de impactul energiei solare asupra carbonului. Principala sursă globală de gaze cu efect de seră este arderea combustibililor fosili, în special a cărbunelui. O parte din amprenta de carbon este imediat compensată atunci când alegeți o sursă de energie verde. Acesta este motivul pentru care utilizarea panourilor solare devine din ce în ce mai populară și mai răspândită în prezent. Instalarea de panouri solare este o alegere excelentă atât pentru reducerea costurilor, cât și pentru protecția mediului.

Panourile solare nu numai că diminuează răul pe care arderea combustibililor fosili îl provoacă mediului

Panourile solare nu numai că diminuează răul pe care arderea combustibililor fosili îl provoacă mediului, dar oferă și o sursă constantă de energie regenerabilă care poate fi utilizată pentru a face să funcționeze aproape orice aparat sau gadget.

Aparatele electrocasnice, sistemele de încălzire și răcire a locuinței și chiar și stațiile de încărcare a mașinilor electrice pot fi alimentate cu panouri solare. Panourile solare pot oferi energie pentru mulți ani de acum încolo, fără a afecta prea mult mediul înconjurător, dacă sunt instalate și întreținute corespunzător.

Este evident că achiziționarea de panouri solare ar putea fi o strategie bună pentru a diminua impactul de carbon al cuiva, păstrând în același timp accesul la surse de energie contemporane. Putem contribui la protejarea mediului pentru generațiile viitoare prin investiții în surse de energie curată și regenerabilă. Dacă doriți să instalați panouri solare care să economisească energie, ecologice, de înaltă eficiență și de lungă durată, Maysun este o alegere bună!

În proiectul de mai jos sunt panouri solare full black Venusun instalate pe un acoperiș din România
Următorul proiect este reprezentat de panourile solare cu ramă neagră TwiSun 410W instalate de partenerii noștri din Hamburg, Germania

Toată lumea ar trebui să țină cont de efectul individual asupra mediului atunci când decide câtă energie electrică să folosească, iar panourile solare sunt o metodă excelentă de a face acest lucru fără a renunța la confortul contemporan.

Maysun Solar este specializată în producția de module fotovoltaice de înaltă calitate încă din 2008. Alegeți din varietatea noastră largă de panouri solare full black, cu ramă neagră, argintii și din sticlă de sticlă care utilizează tehnologiile half-cut, MBB, IBC și Shingled. Aceste panouri oferă performanțe superioare și modele elegante care se integrează perfect în orice clădire. Maysun Solar a stabilit cu succes birouri, depozite și relații pe termen lung cu instalatori excelenți în numeroase țări! Vă rugăm să ne contactați pentru cele mai recente cotații de module sau pentru orice întrebări legate de energia fotovoltaică. Suntem încântați să vă ajutăm.

Referință:

Abundance. (2018, May 23). How much Carbon Dioxide do solar panels save? - Abundance Blog. Medium.

Lawrence, B. (2021). Carbon footprint of solar panel manufacturing. Cool Effect.

Morgan, S., & Wade, A. (2016). Carbon footprint of solar panels under microscope.

Solar panels and their effect on the environment -- Environmental protection.

Solar panels have a carbon emissions problem. (n.d.). Michigan Capitol Confidential.

Zimmermann, N. (2021, January 6). How many solar panels do we need to save the climate?

S-ar putea să vă placă și:

Cum se reduce impactul negativ al căldurii extreme asupra invertoarelor solare?
 Politicile de subvenționare a energiei fotovoltaice (PV) din țările europene
Care este diferența dintre energia solară termică și energia solară PV (Fotovoltaic)?