Noi domenii ale PV în unele țări: reciclarea modulelor

· Știri din Industrie

În prezent, în paralel cu dezvoltarea viguroasă a sectorului fotovoltaic, activitatea de reciclare a modulelor fotovoltaice se maturizează și ea. Din punct de vedere al compoziției materialelor, panourile solare uzate au o mare valoare de reciclare, ceea ce contribuie la realizarea unei producții de energie fotovoltaică cu adevărat ecologice pe tot parcursul ciclului de viață și, prin urmare, la dezvoltarea durabilă a industriei solare.
Există, în general, două modalități de tratare a celulelor recuperate de la centralele electrice: prima constă în revânzarea modulelor bine conservate (exportate) pentru a obține o utilizare secundară, iar a doua constă în demontarea modulelor care nu mai pot fi utilizate în continuare și reciclarea directă a materiilor prime.

broken image

De ce este necesară reciclarea panourilor solare

Conform unui studiu realizat de organizația EU PV CYCLE, sticla reprezintă aproximativ 70 % din greutatea totală a modulelor fotovoltaice uzate, aluminiul reprezintă aproximativ 18 %, iar materialele semiconductoare aproximativ 4 %. Prin reciclarea modulelor fotovoltaice uzate, se poate realiza reciclarea metalelor rare, a sticlei, a aluminiului și a semiconductorilor, în special a argintului, telurului, indiului și galiului, care reprezintă 4% din materialul semiconductor. Metalele rare recuperate pot fi, de asemenea, utilizate în alte tehnologii de ultimă generație pentru a reduce extracția de resurse virgine, pentru a reduce consumul de energie pentru extragerea resurselor și pentru a reduce impactul asupra mediului ecologic. Cu tehnologiile actuale de reciclare, se pot obține rate de recuperare a modulelor fotovoltaice de până la 96%. În viitor, ratele de reciclare vor fi actualizate pe măsură ce tehnologia se îmbunătățește.
Rystad Energy estimează că, până în 2035, industria de reciclare a panourilor fotovoltaice va fi capabilă să furnizeze 8% din polisiliciul, 11% din aluminiu, 2% din cupru și 21% din argintul necesar pentru a satisface cererea de materiale pentru panourile fotovoltaice instalate în 2020.

broken image

Politici naționale de reciclare a energiei fotovoltaice

În ultimii ani, au fost introduse diverse politici naționale pentru reciclarea modulelor fotovoltaice.
În 2007, UE a înființat PV CYCLE, o organizație dedicată recuperării și reciclării modulelor fotovoltaice din siliciu cristalin scoase din uz, și a creat o rețea de reciclare cu parteneri precum companii de logistică și de transport. De la lansarea sa în 2010, organizația a colectat și prelucrat peste 60 000 de tone de module fotovoltaice din siliciu cristalin scoase din uz.
La începutul anului 2023, guvernul coreean a aprobat un nou program de reciclare a modulelor solare. Programul are ca scop încurajarea producătorilor de echipamente solare să reutilizeze modulele și să reducă utilizarea substanțelor periculoase pentru a proteja ecosistemul.
Guvernul olandez a anunțat recent că va majora taxa de reciclare a modulelor fotovoltaice începând cu 1 iulie 2023, ca răspuns la creșterea bruscă a numărului de deșeuri de module fotovoltaice. Importatorii olandezi care vând panouri solare clienților locali vor trebui să plătească o taxă de reciclare de 40 de euro (42,50 de dolari) pe tonă, față de taxa actuală de 6,50 de euro pe tonă percepută pentru reciclarea panourilor solare.
Din 2018, gestionarea modulelor fotovoltaice scoase din uz în Germania este reglementată de legea "Elektrogesetz" sau "ElektroG", care respectă cerințele Directivei DEEE emise anterior de UE. Aceasta impune o rată de reciclare de 85% pentru modulele fotovoltaice scoase din uz și o rată de reciclare de 80% pentru materialele recuperate. În plus, modulele scoase din uz în diferite scenarii sunt supuse unor procese de dezafectare specifice.

broken image

Tehnologii de reciclare existente

Principalele tehnologii disponibile în prezent sunt cele fizice, de piroliză și chimice:
1) Avantajele metodei fizice sunt costul redus și simplitatea procesului; dezavantajele sunt că rata de recuperare nu este ridicată, materialul metalic din celula solară nu poate fi recuperat și puritatea materialului recuperat nu este ridicată.
2) Piroliza are avantajul costului redus, al ratei ridicate de recuperare și al arderii aerului pentru recuperarea metalelor din celulele solare; cu toate acestea, dezavantajul este că piroliza produce gaze nocive care poluează mediul și necesită o tratare ulterioară.
3) Metodele chimice care utilizează solvenți de tricloretilenă au avantajul unor rate de recuperare ridicate și al integrității materialului recuperat; cu toate acestea, dezavantajul este costul ridicat.
Mai este încă timp până când numărul mare de module fotovoltaice va fi eliminat, iar cercetarea în domeniul tehnologiei de reciclare a modulelor fotovoltaice scoase din uz trebuie să continue să fie explorată pentru a găsi tehnologii rentabile și eficiente.

broken image

În calitate de producător de module PV cu 15 ani de experiență profesională, Maysun Solar vă poate oferi panouri solare de înaltă calitate, faceți clic pe butonul de mai jos pentru a ne contacta pentru o ofertă de produse.

S-ar putea, de asemenea, să vă placă:

broken image
broken image
broken image